Tehnopolis
StoryEditor

Umjetna inteligencija je jedan od tri Facebookova prioriteta

30. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

- Ovdje smo da razgovaramo o budućnosti – izjavio je Facebookov CTO Mike Schroepfer drugog dana Facebookovog F8 eventa.

Schroepfer je objasnio koja su tri Facebookova prioriteta u nekoliko narednih godina. Virtualna stvarnost je prvi prioritet. Demonstrirao je koliko je daleko virtualna stvarnost dogurala tako što je usporedio Battlezone za Atari 2600 iz 1980. godine s demo verzijom EVE Valkyrie, koja će ubrzo biti dostupna za Oculus Rift.

- Ali kakve to veze ima s Facebookom? – upitao je Schroepfer sam sebe i tako verbalizirao pitanje koje je svima na pameti otkad je Facebook prošle godine kupio Oculus. Za Facebook je, objašnjava on, virtualna stvarnost još jedno sredstvo povezivanja ljudi.

- Ponekad ne stignemo prijatelju na rođendan ili ne stignemo provoditi vrijeme s djecom – navodi Schroepfer.

Drugi prioritet je povezanost. Schroepfer objašnjava kako je jako teško ljudima ‘dovesti‘ internet. Publici je predstavio bespilotnu letjelicu povezanu na internet imena Aquila težine manjeg automobila. Letjelica bi trebala letjeti iznad nerazvijenih zemalja i ‘prskati‘ ih internetskom vezom. Više informacija o tome ćemo dobiti krajem godine.

Treća u nizu Facebookovih prioriteta je umjetna inteligencija. Facebookovi inženjeri rade na novim AI sustavima koji imaju sposobnost učenja i treniranja za rješavanje osnovnih logičkih problema.

- To je naš plan za naredno desetljeće. Mislim da će biti jako zabavno – zaključio je Schroepfer.

23. travanj 2024 11:40