Tehnopolis
StoryEditor

Za deset godina vozit ćemo se u letećim automobilima?

06. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Kompanija Terrafugia, koju je 2006. osnovalo nekoliko inženjera s glasovitog američkoga sveučilišta MIT, već proizvodi prototip letećeg automobila.

Novim, revolucionarnim modelom zvanim TF-X moći će letjeti bilo tko. Domet će mu biti oko 800 kilometara, a krstareća brzina 320 kilometara na sat. Pilotska dozvola neće biti nužna, jer će auto uzlijetati i slijetati automatski. Direktor Terrafugije Carl Dietrich kaže da će to biti leteći auto za svakoga.

Želimo stvoriti leteći auto kojim može upravljati znatno širi segment populacije. Želimo smanjiti barijere i omogućiti lakše obučavanje u neopasnom upravljanju. Također, želimo da bude neopasniji od današnjih privatnih letjelica, kaže Dietrich.

TF-X potpuno će se oslanjati na računalo u koje samo treba ubaciti odredište, nešto poput autopilota u suvremenim avionima.

Vozila koja mogu sama letjeti moraju znati gdje je svaka druga letjelica u okolini, moraju znati meteorološke uvjete i kako da ih zaobiđu te koja su područja zabranjena za letenje. U suštini moraju biti uključeni u mrežu razmjene podataka, kaže Dietrich.

Takva mreža već se razvija u SAD. Kada TF-X bude spreman za letenje - sigurno će već postojati.

Na cesti i prilikom vertikalnog uzlijetanja i slijetanja pogon će davati elektromotori. Baterije će se puniti ili radom benzinskog motora tijekom leta ili napajanjem iz mreže. Prije polijetanja operator će odabirati primarni i rezervni aerodrom - navodi Glas Amerike.

U slučaju da tijekom leta/vožnje dođe do kvara, reagirat će računalo, koje će imati vlastitu zaštitu. U ekstremnoj situaciji, kada otkažu svi sustavi za napajanje, operator će morati znati samo jednu stvar – povući ručicu koja oslobađa padobran.

Takav sustav već postoji na sadašnjem modelu - Transition, s raketom koja izbacuje padobran za neopasno prizemljivanje.

Očekuje se da će razvoj TF-X trajati osam do 12 godina.

29. travanj 2024 01:31