Tehnopolis
StoryEditor

Zbrka među glavnim stručnjacima u Googleu

11. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Čini se kako je pred Googleom još jedna velika reorganizacija kadrova.

Naime, Alan Eustace, jedan od viših dopredsjednika u kompaniji, ide u mirovinu. Eustace je, između ostalog, u listopadu 2014. skočio s visine od 41, 1 metra (‘s ruba svemira‘) i srušio svjetski rekord u skoku iz svemira kojeg je dotad držao Felix Baumgartner. U Googleu je proveo 13 godina.

Njegov odlazak najbolje oslikava koliko se Googleovo rukovodstvo promijenilo otkad je Larry Page 2011. godine preuzeo kompaniju. Tada je bio nadređen timu od sedam viših dopredsjednika. U listopadu prošle godine je odlučio Sundaru Pichaiju prepustiti više odgovornosti, iako Pichai i dalje nije nadgledao YouTube i druge kompanije koje je Google kupio (primjerice, Nest).

Osim Eustacea, još je nekoliko izvršnih direktora otišlo iz kompanije ili se rotiralo na druge pozicije:

Jeff Huber je prije Pageovog dolaska na čelnu poziciju vodio Googleov tim za trgovinu, ali se 2013. godine pridružio Google X-u, gdje se i danas nalazi.

Susan Wojcicki je u Googleu gotovo od početaka i niz godina je vodila oglašavački tim. U veljači 2014. zamijenila je Salara Kamangara na poziciji CEO-a YouTubea.

Andy Rubin, tvorac Androida, 2011. se bavio time. 2013. godine preuzeo je novi odjel koji se bavi robotima. U listopadu 2014. je odlučio napustiti Google.

Salar Kamangar je do veljače 2014. godine vodio YouTube. Kada je Wojcicki preuzela, postao je viši dopredsjednik proizvodnog odjela.

Vic Gundotra bio je odgovoran za društvene mreže (izgradio je i pokrenuo Google+). Napustio je kompaniju u travnju prošle godine, nakon osam godina u Googleu.

Sundar Pichai, koji je najprije rukovodio Chromom, dodao je na listu obaveza Android i Apps. Tada je Larry Page najavio kako se mora fokusirati na ‘neke druge stvari‘, a Pichai je je počeo nadzirati gotovo sve aspekte kompanije. Moglo bi se reći kako trenutno vodi kompaniju.

26. travanj 2024 08:13