Tehnopolis
StoryEditor

Znanstvenici razvili kacigu koja mikrovalovima otkriva moždani udar

17. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Švedski znanstvenici tvrde da su osmislila kacigu koja jako brzo može utvrditi je li pacijent preživio moždani udar.

Kaciga ubrzava postavljanje dijagnoze i liječenje posljedica moždanog udara, čime se ubrzava oporavak pacijenata. Ona se koristi mikrovalovima koji se odbijaju od mozga i tako detektiraju postojanje krvarenja ili začepljenja unutar mozga. Ideja je ovu inovaciju staviti na raspolaganje ekipama hitne pomoći kako bi se testirala uspješnost.

Naime, kad je moždani udar u pitanju, vrijeme je ključan element. Liječnici moraju brzo reagirati kako bi spriječili daljnja oštećenja mozga. Ako prođe nekoliko sati od moždanog udara do pravilne dijagnoze i početka tretmana, neki dijelovi mozga mogu već potencijalno odumrijeti.

Da bi liječnici uopće započeli tretman, moraju ustanoviti je li udar izazvan unutarnjim krvarenjem ili začepljenjem neke krvne žile unutar mozga.

CT je uspješan u dijagnosticiranju, ali je potrebno neko vrijeme za samo organiziranje tog pregleda, čak i kada je riječ o hitnim slučajevima u bolnicama koje raspolažu tim uređajem.

Kako bi ubrzali proces i dobili na dragocjenom vremenu, švedski su znanstvenici osmislili prenosivi uređaj koji se može koristiti u ambulantnim kolima na putu do bolnice.

Kaciga koristi mikrovalne signale kako bi stvorila sliku stanja mozga. Testovi rađeni s početnim verzijama tog prenosivog uređaja pokazuju da s velikom preciznošću može razlikovati krvarenje od začepljenja (iako ne sa stopostotnom točnošću).

Od te početne verzije – prerađene biciklističke kacige – do danas, došlo je do brojnih napredaka, a znanstvenici se nadaju da će taj prijenosni uređaj u budućnosti biti od velike pomoći.

- Kada dođe do moždanog udara, mozak ostaje bez kisika i moždane stanice zahvaćenog područja odumiru. Pravovremeno, odnosno brzo dijagnosticiranje i tretiranje je ključna stvar. Iako je istraživanje u ranom stadiju, sugerira da mikrovalovi mogu biti osnova razvoja prijenosnih i ne previše skupih uređaja koji mogu jako brzo ustanoviti tip moždanog udara i tako ubrzati sam tretman. Na taj način možemo umanjiti strašne posljedice moždanog udara i spasiti mnoge živote. – kaže dr. Shamim Quadir (UK Stroke Association).

29. travanj 2024 04:27