Preporučeno
StoryEditor

Butković o poskupljenju cestarina: HAC iz prihoda ne može vratiti dug, uskoro nova studija o vinjetama

24. Veljača 2017.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je najavu poskupljenja cestarina na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta (HAC) za 5 posto izvan sezone odnosno za 15 posto ljeti, kazavši da je ukupan dug HAC-a 5,2 milijarde eura, od čega samo ove godine dospijeva 1,2 milijarde, što HAC iz svojih prihoda ne može vratiti.

- Svi znaju da je ukupan dug Hrvatskih autocesta 5,2 milijarde eura. Ove godine dolazi na naplatu 1,2 milijarde eura, a slijedeće godine još i više. To je veliki problem za državne financije, koji treba riješiti. Mi smo prije otprilike godinu dana, nakon što smo odustali od prodaje autocesta, u suradnji sa Svjetskom bankom krenuli u poslovno i financijsko restrukturiranje, izjavio je ministar Butković nakon obilaska obnovljenog dijela državne ceste DC303 Rovinjsko Selo - Brajkovići - Kurili.

Nakon najava poskupljenja plina, krajem mjeseca skuplje i cestarine 

Dodao je da ti pregovori još traju, da su u završnoj fazi, no da Vlada još nije donijela odluku. Po njegovoj ocijeni, Vlada će odluku donijeti vrlo brzo jer Hrvatskoj, kako je rekao - Ove godine dospijeva na naplatu 1,2 milijarde eura, a to je nešto što Hrvatske autoceste iz svojih prihoda ne mogu vratiti.

- To je jedan reformski paket mjera koji se priprema, a koji ide u cilju povećanja prihoda odnosno smanjenja rashoda u samim tvrtkama. Time želimo stvoriti i napraviti da tvrtke budu održive i stabilne i da više ne zadaju glavobolju državnom proračunu, istaknuo je Butković.

Dodao je da će uskoro taj reformski paket mjera biti prezentiran hrvatskoj javnosti.

- To je jako dobra stvar te smatram da je to jedino rješenje da izbjegnemo prodaju odnosno koncesioniranje hrvatskih autocesta odnosno da one budu u rukama Hrvatske i hrvatskih građana. Uostalom, ljudi su s više od 500 tisuća potpisa dali jasan signal da ne žele takvo rješavanje problema, ustvrdio je Butković, ponovivši kako pregovori još nisu gotovo te kako će javnost za desetak dana o svemu upoznata.

Vinjete

Na pitanje novinara je li se odustalo od uvođenja vinjeta, ministar Butković je naglasio kako se od toga nije odustalo.

- Mi moramo štititi prihode hrvatskih autocesta i ne smijemo dozvoliti smanjivanje prihoda. Analize i studije koje su sačinjene po pitanju uvođenja vinjeta nisu dale rezultate da bi se prihodi povećali na autocestama, čak suprotno, rekao je ministar.

Istaknuo je da međutim da je u pregovorima sa Svjetskom bankom i budući sustav naplate ostavljen otvorenim pitanjem.

- Do kraja godine napravit će se još jedna studija, koja će sagledati sve elemente, čuvajući prihode, ali povećavajući sigurnost i činjenicu da treba povećati promet na autocestama, tako da ćemo do kraja ove godine imati odgovor , zaključio je Butković dodavši da vinjete nisu zatvorene kao prijedlog, ali u ovom trenutku najvjerojatnije će se ostaviti ovaj sustav naplate.

30. travanj 2024 17:15