Preporučeno
StoryEditor

Država će plaćati pola rate kredita četiri godine, a dobijete li dijete šest godina

11. Travanj 2017.

Već ovog četvrtka na stolu Vlade trebao bi se naći prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim država namjerava sufinancirati kredite za kupovinu stanova ili kuća, a koji je skrojen da, između ostalog, potiče natalitet.

Riječ je o zakonskom prijedlogu kojim bi država, mladim obiteljima, starosti nositelja obveze do 45 godina, koji kupuju prvi stan, grade prvu kuću ili zbog prinove u obitelji žele kupiti veću nekretninu, pune četiri godine plaćala pola rate kredita.

Ako obitelj u tom razdoblju dobije dijete ili ga posvoji, država bi plaćala pola rate kredita još dvije godine. To znači kako je ovaj Zakon skrojen da potiče natalitet, a u njemu je omogućeno i da mjera bude primijenjena i u slučajevima izgradnje kuće ili kupovine stare nekretnine. Novogradnja je, naime, najdostupnija u većim gradskim sredinama, a ovim prijedlogom država nastoji potaknuti obitelji na ostanak i u manjim sredinama, piše Novi List.

>>>Lovro Kuščević: Pravi i pravični porez na nekretnine dolazi 2020.

-Javna rasprava koja je trajala do 12. siječnja, iznjedrila je i neke novosti koje smo uvrstili u prijedlog zakona, pa će se pravo na subvenciju produljivati za još godinu dana, dakle na ukupno pet, ako obitelj ima člana s invaliditetom većim od 50 posto. Novost je i subvencija na kredit za gradnju prve kuće, što u startu nije bilo predviđeno, dok je velika promjena i to da smo gornji limit cijene nekretnine, do kojeg će se isplaćivati subvencija, snizili sa 1.900 na 1.500 eura po četvornom metru –rekao je za Novi List ministar  graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Pojasnio je kako će se subvencionirati kupovina nekretnine do ukupne vrijednosti od  100 tisuća eura, odnosno do najveće cijene od 1.500 eura po kvadratnom metru.

Želi li kupiti skuplju nekretninu, razlika kupcu neće biti subvencionirana.

Važno je znati i kako će najviša moguća kamata za kredit iznositi 3,75, te kako otplata mora trajati najmanje 15, a najviše 30 godina.

Paralelno uz saborsku proceduru, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama okupit će banke koje će sudjelovati u ovom programu, a očekuje se i da banke snize cijene svojih novih, neprodanih stanova koje investitori, zaduženi kod njih, nisu uspjeli prodati, prenosi Novi list.

20. travanj 2024 05:50