Preporučeno
StoryEditor

EK: 44 posto Hrvata misli da su medijski regulatori pod političkim i tržišnim pritiskom

26. Studeni 2016.

Prema izvještaju Eurobarometra pod nazivom Medijski pluralizam i demokracija, većina Europljana zabrinuta je za nezavisnost medija, te pokazuje da je razina povjerenja prema medijima niska i da su građani zabrinuti zbog utjecaja govora mržnje na internetu. Istraživanje je provedeno na zahtjev Europske komisije na uzorku od 27 768 ispitanika iz zemalja članica Europske unije, također objavljeno je posebno izvješće za Hrvatsku na temelju odgovora 1007 ispitanika.

Prema istraživanju, 68% ispitanika u Hrvatskoj smatra da mediji pružaju raznolikost stavova i mišljenja, što je slično rezultatima odgovora građana na razini EU. Više od polovice ispitanika smatra da mediji ne daju informacije neovisne o političkom pritisku. Međutim, 56% hrvata smatra da su mediji danas neovisni jednako kao što su bili prije pet godina.

Po pitanju pružanja pouzdanih informacija podijeljeno je mišljenje u Hrvatskoj, 49% smatra da mediji ne pružaju pouzdane informacije, dok građani na razini EU imaju više povjerenja, 53% ispitanika vjeruje medijima. U Hrvatskoj radnici, kućanice i studenti vjeruju informacijama medija, dok su u ostatku EU menadžeri i umirovljenici oni koji najviše vjeruju medijima, a nezaposlene, samozaposlene osobe i fizički radnici im vjeruju najmanje.

Nepovjerenje javnosti

Više od polovice ispitanika u RH smatra da novine i online mediji nisu pouzdani, a najpouzdanijim medijima smatraju radio i televiziju. Zanimljivo je da su i ispitanici iz ostatka EU izrazili mišljenje o online medijima kao najmanje pouzdanima.

Regulatorna tijela nadležna za nadzor medija su pod političkim i tržišnim pritiskom, barem tako smatra 44% ispitanika u RH i 46% u ostatku EU. Više od polovice ispitanika uopće ne sudjeluje u raspravama o člancima na news poartalima, a manje od 50% njih nailazi na govor mržnje usmjeren prema novinarima, blogerima i drugim ljudima aktivnim na društvenim mrežama.

Rezultazi istraživanja ukazuju na to da još uvijek ima prostora za poboljšanje kada je u pitanju nezavisnost medija, a govor mržnje u online medijima treba riješiti kako bi se osiguralo građanima slobodno izražavanje mišljenja u online sferi.

29. travanj 2024 00:45