Preporučeno
StoryEditor

EK tuži Hrvatsku Sudu EU jer nije ratificirala pristupanje Eurocontrolu

18. Studeni 2016.

Europska komisija pokreće tužbu protiv Hrvatske na Europskom sudu pravde zbog izostanka ratifikacije povelje o povezivanju s međuvladinom organizacijom Eurocontrol za kontrolu sigurnosti zračne navigacije i upravljanje zračnim prostorom.

Komisija je u listopadu 2002. godine ugovorila protokol kojim EU postaje dijelom Eurocontrola u kojem sudjeluje više od 40 država. Vijeće Europe je protokol zaključilo 2004. godine, no da bi on stupio na snagu moraju ga ratificirati i novije članice EU, što je Hrvatska propustila učiniti.

- Unatoč razmjenama brojnih dopisa s hrvatskim vlastima od ožujka 2014. do danas još nisu poduzete mjere potrebne za ratifikaciju Protokola. Komisija zbog toga upućuje predmet protiv Hrvatske Sudu Europske unije - navodi priopćenje Europske komisije objavljeno 17. studenog.

Komisija smatra da zbog toga što još uvijek nije ratificirala Protokol, Hrvatska ne ispunjava svoje obveze iz članka 4. stavka 3. Ugovora o Europskoj uniji (UEU). Tim se člankom utvrđuje načelo iskrene suradnje i naglašava obveza država članica da olakšavaju postizanje ciljeva Europske unije te da se suzdržavaju od mjera kojima bi se moglo ugroziti postizanje ciljeva Unije.

Što je Eurocontrol?

Eurocontrol je međuvladina organizacija više od 40 država. Brojne aktivnosti Eurocontrola važne su za EU, posebice one povezane s provedbom jedinstvenog europskog neba, što je i jedan od prioriteta strategije zrakoplovstva za Europu. U tom je kontekstu Vijeće već 2004. odlučilo zaključiti navedeni Protokol u ime Unije (Odluka 2004/636/EZ) kako bi se omogućilo pristupanje Unije (kao članice) Eurocontrolu.

25. travanj 2024 02:08