Preporučeno
StoryEditor

Ekonomski institut Zagreb procjenjuje da je BDP lani porastao 2,8 posto

18. Siječanj 2017.

Kretanje CEIZ indeksa u studenom prošle godine ukazuje na ubrzavanje ekonomske aktivnosti, objavili su u srijedu s Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), a na temelju kretanja tog indeksa u listopadu i studenom procjenjuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a za zadnjem kvartalu 2016. mogla iznositi 3 posto te za cijelu prošlu godinu 2,8 posto.

CEIZ indeks je u studenom 2016. ostvario vrijednost od 2,69 indeksnih bodova. Ta vrijednost je za 0,65 indeksnih bodova viša od onei zabilježene u studenom 2015. godine te je za 0,14 indeksnih bodova veća u odnosu na listopad 2016., zbog čega se može zaključiti da se ekonomska aktivnost u studenom ubrzala, kaže se u posljednjim e-Novostima EIZ-a.

Istodobno, dodaje se, prosječna vrijednost CEIZ indeksa za dva mjeseca četvrtog tromjesečja 2016. je za 0,18 indeksnih bodova viša od prosječne vrijednosti indeksa za treće tromjesečje 2016. te je za 0,59 indeksnih bodova viša od prosječne vrijednosti indeksa za četvrto tromjesečje 2015.

"Možemo stoga zaključiti da se ekonomska aktivnost mjerena BDP-om u četvrtom tromjesečju 2016. blago ubrzala u odnosu na treće tromjesečje", kažu analitičari EIZ-a.

>>>Intesa revidirala procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2017. s 2,1 na 2,9 posto

Također, na osnovi vrijednosti CEIZ indeksa za listopad i studeni 2016. očekuju da će godišnja stopa rasta BDP-a u četvrtom tromjesečju 2016. iznositi 3 posto, što ujedno znači da bi hrvatsko gospodarstvo u cijeloj 2016. godini trebalo ostvariti rast realnog BDP-a od 2,8 posto.

Prijašnja procjena EIZ-a temeljena na kretanju CEIZ indeksa u listopadu, objavljena početkom prosinca lani, govorila je o rastu BDP-a u četvrtom kvartalu, ali i cijeloj 2016. za 2,7 posto.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

18. travanj 2024 21:35