Preporučeno
StoryEditor

G. Marić: Nova ponuda za Cimos ne zadovoljava zahtjeve

26. Siječanj 2017.

Ministar državne imovine Goran Marić u četvrtak je nakon sjednice Vlade izjavio kako je stigla nova slovenska ponuda za rješavanje duga koparskog Cimosa, no kako ne zadovoljava zahtjeve te će se o njoj ozbiljno razmisliti i u sljedećih desetak dana odgovoriti.

"Da, došla je nova ponuda koja još uvijek ne zadovoljava naše zahtijeve. Mi ćemo ozbiljno razmisliti o toj ponudi i mislim da ćemo u sljedećih destak dana odgovoriti na to pitanje", kazao je Marić odgovarajući na upit novinara.

Na primjedbu novinara da je rok za dogovor kraj siječnja, Marić je kazao kako rok nije određen jednim danom, odnosno kako se može malo prolongirati jer je važnije riješiti problem.

>>>Hoće li se spor oko duga koparskog Cimosa Riječkoj banci završiti vansudskom nagodbom?

"Nije to rok određen jednim danom. Rok ističe, pri kraju je, ali može se malo prolongirati, jer je važnije riješiti problem nego sad siliti zbog dva dana rok", kazao je Marić.

Istaknuo je kako je to "iznimno složen, težak problem, nije ga jednostavno riješiti, 25 godina je neriješiv".

"Ako ga uspijemo riješiti napravili smo velik posao, mislim da smo još jedan korak do konačnog postignuća dogovora", rekao je Marić.

Slovenski mediji početkom ovog tjedna su izvijestili kako su dobri izgledi da se spor oko duga koparskog Cimosa Riječkoj banci, koji je preuzela hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i pokrenula tužbu protiv Cimosa, riješi mimo suda, čime bi Cimos izbjegao stečaj.

>>>Slovenski ministar gospodarstva u Zagrebu o problematici Cimosa

Da bi Slovenija realizirala već zaključeni kupoprodajni ugovor s kupcem Cimosa, talijanskim fondom Palladio Finanziraria, investitor je kao uvjet postavio rješenje spora nagodbom kako ga dugovi Cimosa ne bi opterećivali.

Nakon razgovora prošlog četvrtka o tom pitanju, hrvatski ministar za državnu imovinu Goran Marić i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izrazili su umjereni optimizam da će se to pitanje na vrijeme riješiti, nakon što Slovenija svoj prijedlog, koji je iznijela na susretu dvaju ministara, dostavi u pisanoj formi.

Pozivajući se na neslužbene i medijske izvore, slovenski mediji u utorak navode da je slovenska strana Zagrebu poslala službeni prijedlog o vansudskoj nagodbi i isplati 5 milijuna eura, što je više nego što je nudila ranije, za dug Cimosa prema Riječkoj banci, čija je glavnica oko 20 milijuna eura.

Cimos ima nešto više od 7.000 zaposlenih. Proizvodi dijelove za autoindustriju i ima podružnice u više država u regiji, pa tako i u Hrvatskoj.

23. travanj 2024 20:40