Preporučeno
StoryEditor

HOK podržava stručno osposobljavanje mladih, a za starije od 30 - prekvalifikacije

21. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Unatoč kritikama na posljednju mjeru Vlade koja kaže kako na stručno osposobljavanje neće moći ići osobe starije od 30 godina, u Obrtničkoj komori Zagreb upravo u toj mjeri vide šansu za majstore obrtnike, koji kroz sustav obrazovanja stječu srednju stručnu spremu. Naime, predsjednik zagrebačke podružnice tog strukovnog udruženja, Antun Trojnar, ističe kako se ovom odlukom resornog ministarstva stvara dodatan prostor za srednje obrazovane obrtnike i majstore, a ne samo visoko obrazovane mlade u Hrvatskoj.

- Ne samo da podupiremo, već smo stručno osposobljavanje i inicirali. Gledajte, logično je da netko tko ima preko 30 godina već ima određena radna iskustva, pa se ta mjera na takve osobe niti ne odnosi. Priznajem, postoje primjeri kada je osoba starija od 30, primjerice, doškolovala se ili prekvalificirala iz jedne u drugu struku, pa nema radnog iskustva, ali takvih je, u odnosu na srednjoškolce obrtnike, znatno manje. Smatram kako se ovom mjerom otvara put prema praksi brojnim majstorima i majstoricama i zato to podržavam - rekao je predsjednik HOK Zagreba, Antun Trojnar.

>>>Poslodavcu se isplati uzeti radnika na osposobljavanje

Opasku kako će, omogući li se stručno osposobljavanje samo za mlađe od 30, nagnati poslodavce da zapošljava samo mlade i to mladu jeftinu radnu snagu, odbacuje jer, uvjeren je da ‘nitijedan ozbiljan poslodavac neće zaposliti neiskusnog radnika, primjerice, u građevini, gdje mu trebaju majstori zidari, keramičari i slično‘.

Spornim drži tek odredbu da bi putne troškove osobe koja je na stručnom osposobljavanju trebao snositi poslodavac, jer, ističe, svakoj mladoj osobi mora se pridružiti mentor, a to je već samo po sebi trošak. Predsjednik zagrebačkog HOK-a uvjeren je kako se prebacivanjem loptice na mlade, postiže da obrazovni sustav konačno počne pratiti zahtjeve tržišta za radnom snagom.

- Ono što bi bilo idealno jest sve trogodišnje škole pretvoriti u četverogodišnje, osigurati stručno osposobljavanje i provoditi dualan sistem obrazovanja. Tako, osim prakse i ulaska većeg broja srednje obrazovanih u svijet rada, toj se djeci ostavljaju vrata fakulteta otvorenima- ističe.

Ukratko, stručno osposobiti mlade, a svi ostali nezaposleni, stariji od 30, na prekvalifikaciju- formula je koju podržava zagrebački ogranak HOK-a. Uvjereni su kako je to samo jedan od koraka, kako učiniti radnu snagu konkurentnom i zadržati mlade u Hrvatskoj.

13. svibanj 2024 21:12