Preporučeno
StoryEditor

Hrvatska 33. na ljestvici društvenog napretka

01. Srpanj 2016.

Američka neprofitna organizacija "Imperativ društvenog napretka" objavila je ovogodišnji indeks "kvalitete života" koji zemlje procjenjuje na temelju 53 pokazatelja među kojima se ističu osobna sigurnost, održiv ekosustav, zdravlje i boljitak, kakvoća prebivališta i sanitarija, jednakost, društvena uključenost, sloboda izbora ili percepcija osobnih sloboda.

Iako je projekt započeo prije samo tri godine, on je danas prihvaćen kao zgodan alat koji nacijama omogućuje identifikaciju područja na kojima je moguć ili poželjan napredak. Hrvatska je u prvom istraživanju o društvenom napretku iz 2014. godine (nakon ‘beta‘ inačice u 2013.) dobila relativno dobre ocjene i zasjela na 36. mjesto na tadašnjoj listi od 132 nacije, da bi se u 2015. srozala za deset mjesta i zauzela 46. poziciju.

Dimenzije

Prema ovogodišnjem izvješću, situacija se popravila, pa nam zbroj bodova donosi 33. mjesto. Od prepoznatih slabosti navedeni su upisivanje u primarne škole, sloboda životnog izbora, tolerancija prema imigrantima, socijalna zaštitna mreža ili stopa samoubojstava.

spi

- U dimenziji osnovnih ljudskih potreba Hrvatska je ponajbolja u nutricionizmu i osnovnoj medicinskoj skrbi i ponajviše ima mogućnost popraviti komponentu osobne sigurnosti. U dimenziji temelja blagostanja najbolji rezultat ima pristup osnovnom znanju, ali kasni se s komponentama zdravlja i boljitka. U dimenziji mogućnosti, Hrvatska je najjača u osobnim pravima, a najviše prostora za popravak ima u toleranciji i uključenosti - navodi sažetak procjene za Hrvatsku.

spi2

Indeks društvenog napretka   

Indeks društvenog napretka (SPI) je osmišljen na inicijativu renomiranih ekonomista Amartya Sena, Douglass Northa i Joseph Stiglitza. Uključivanjem društvenih i ekoloških faktora, on nudi bolji uvid u društveni napredak od istraživanja temeljenih isključivo na ekonomskim indikatorima. Partneri think-tanka su Deloitte, Fundación Avina i Zaklada Skoll uz podršku Ciscoa i Zaklade Rockefeller.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=kt6rucgwMEc[/embed]

19. svibanj 2024 00:30