Preporučeno
StoryEditor

Hrvatska se "čupa" iz proračunskog deficita, a može biti najbrže rastuća ekonomija u Europi

14. Rujan 2016.

- Hrvatska više apsolutno nema problema s prekomjerenim deficitom. Pitanje je vremena da se on anulira, komentirao je najavu tehničkog ministra financija Zdravka Marića da će Hrvatska 2017. godine izaći iz Procedure prekomjernog deficita ekonomist i sveučilišni profesor Ljubo Jurčić. Međutim, to nije rezultat politike nego spleta okolnosti, smatra Jurčić.

- Tekuća bilanca zadnje tri godine pokazuje da smo u tekućoj pozitivi. Kriza je dovela do smanjene potrošnje te Hrvatska ima uravnotežen tekući račun platne bilance. Drugim riječima, Hrvatska ovih godina ne troši više od vlastite proizvodnje. Trenutno smo na stabilnoj osnovi čemu doprinose povijesno niske cijene nafte, ostvarivanje prirodne stope rasta, rast potražnje na svjetskom tržištu općenito te u turističkom sektoru.

- Da ništa ne radimo, mi isplivavamo tempom od 1% godišnje iz deficita. Kad bi Vlada donijela neke pozitivne mjere, isplivavali bismo tempom 4 do 5% i mogli bismo postati najbrže rastuća ekonomija u Europi, rekao je profesor Jurčić koji smatra da bismo već izašli iz deficita 2012. godine da porez na dodatnu vrijednost nije povećan na 25% i da nije nastupilo povećanje cijene energenata.

Ekonomski analitičar Damir Novotny, za razliku od profesora Jurčića nije tako optimističan za izlazak iz Procedure prekomjernog deficita s obzirom na to da je Ministarstvo financija zamrznulo proračunske rashode čime su zamrznuti i strukturni problemi, a boljim rezultatima pridonio je rast BDP-a.

- Nisu otklonjena žarišta izvora manjkova ni u zdravstvenom ni u socijalnom sustavu ni u državnoj upravi. Bez strukturnih reformi, dubinskih promjena na strani proračunskih rashoda i krajnjeg otklanjanja izvorišta manjkova, bit će jako teško održavati deficit ispod 3%, rekao je Novotny koji izlaz vidi samo dođe li do promjena.

Prema njegovu mišljenju, prvenstveno je potrebno stabilizirati stanje u zdravstvenom sekotru gdje se svake godine kreira nekoliko milijardi kuna manjkova koji se financiraju tako da bolnice ne plaćaju račune dobavljačima. Potrebno je restrukturalizirati HZZO, tako da se samofinancira doprinosima za zdravstvenu zaštitu. U mirovinskom sustavu ima mnogo prostora za poboljšanja, osobito što se tiče mirovina po posebnim propisima, a trebalo bi napraviti reda i u socijalnim transferima. Tu se Novotny osvrnuo na "Jadrankine propise" koji se teško finaciraju, a nije dobro definirano ni tko doista zaslužuje socijalnu zaštitu te pogoduju nekim određenim sektorima društva.

Očekivanja od Vlade

Prvi i jedini korak koji Novotny očekuje od Vlade jest definiranje proračuna za godinu dana i projekcija proračuna za naredne tri godine. Poslužio se uzrečicom bivšeg premijera: Show me the numbers! Jurčić također očekuje donošenje proračuna, a potom i uvid u to hoće li doći do zaokreta u monetarnoj i fiskalnoj politici.

- Važno je donijeti industrijsku politiku i pametnu specijalizaciju kako bi se odredilo čime ćemo se u Hrvatskoj baviti. Država se vodi pomoću makropolitike, regionalne i industrijske politike. Ako će nova vlast znati time upravljati, bit će nam dobro. Ako budu kljucali kao slijepe koke, neće, slikovito je objasnio Jurčić.

Novi ministar gospodarstva

Prema neslužbenim informacijama na mjesto ministra gospodarstva mogli bi doći ekonomisti Goran Marić, Tomislav Ćorić ili Ivana Maletić, a Novotny i Jurčić, iako im je drago što će na toj poziciji biti netko iz struke, ne smatraju da je za naše gospodarstvo presudna struka ili čak tko će sjediti u ministarskoj fotelji.

Nije presudno tko je na čelu nekog ministarstva, presudne su ipak politike. Trebalo bi prije svega definirati politiku koja će se voditi u resornom ministarstvu te vidjeti kako će se ostvariti strukturne promjene. Otvorena su mnoga pitanja na koja se trebaju dati politički odgovori. Svi su dobri ako postoji jasna Vladina politika, smatra Damir Novotny.

Ljubo Jurčić smatra da struka katkad nije dovoljna da bi se kvalitetno obavljao posao ministra.

- Ministar mora biti mali vizionar koji iz postojeće situacije vidi kako nešto napraviti. On mora imati puno širi osjećaj za to kako raditi u zadanim okolnostima. U svjetskoj politici bilo je dovoljno ministara gospodarstva koji su imali viziju i osjećaj za trenutak te vrlo uspješno obavljali svoje dužnosti, a nisu bili školovani ekonomisti. U prvih pola godine pokazat će se jesu li oni koji sjednu u tu fotelju dovoljno dobri za poziciju ministra gospodarstva, zaključio je Jurčić.

 

20. travanj 2024 13:16