Preporučeno
StoryEditor

Hrvatsko-Češki gospodarski forum: Uska suradnja dvaju država u sektorima industrije, investicija i turizma

29. Ožujak 2017.

Hrvatska gospodarska komora (HGK), u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu, organizirala je Hrvatsko-Češki gospodarski forum na kojem je predstavljen potencijal gospodarske suradnje Hrvatske i Češke. U sklopu foruma održali su se i bilateralni sastanci, odnosno B2B poslovni razgovori hrvatskih gospodarstvenika s potencijalnim češkim poslovnim partnerima.

Na forumu sudjelovali su predstavnici 12 čeških i 60 hrvatskih tvrtki

Prisutnima se obratila predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u svom govoru naglasila činjenicu da Hrvatska iz Češke uvozi dvostruko više roba u odnosu na one koje izvozi u tu državu, te da su češke investicije u Hrvatsku višestruko veće od hrvatskih investicija u Češku.

>>>Grabar-Kitarović: Hrvatska je otvorena za češka ulaganja

Istaknula je projekte koji povezuju regionalnu plinsku infrastrukturu, osiguravajući tako energetsku neovisnost i niže cijene plina, te inicijativu povezivanja Dunava, Odre i Labe, pritom naglašavajući važnost vukovarske luke.

-Plutajući LNG terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku spada među europske prioritetne projekte koji će se financirati iz zajedničkog europskog fonda s iznosom većim od 102 milijuna eura, rekla je Grabar-Kitarović te zahvalila Češkoj na podršci projektu.

Na forumu je sudjelovalo češko gospodarsko izaslanstvo s 12 tvrtki iz područja građevine, energetike, prehrambene industrije, turizma, kao i bankarskog i ostalih sektora, te 60 hrvatskih tvrtki koje bi kroz poslovni forum trebale doći do konkretnih rezultata.

-Hrvatska i Češka njeguju dobre bilateralne odnose, nema otvorenih političkih pitanja, s gospodarskom suradnjom također možemo biti zadovoljni. Imali smo povećanje od otprilike 12 posto u 2016. godini u odnosu na 2015. i ona je iznosila negdje oko 600 milijuna eura. Možemo biti zadovoljni ali svakako trebamo težiti i povećanju, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović.

Dodao je da unatoč sličnostima dvaju tržišta i dolasku čeških investitora u Hrvatsku, to i dalje nije doseglo željenu razinu te treba težiti poboljšanju.

>>>Karlovac: GE najavio ulaganja od gotovo 160 milijuna kuna u ‘briljantnu tvornicu’

Forum se održao u okviru službene posjete predsjednika Republike Češke Republici Hrvatskoj, Miloša Zemana, koji je ovom prilikom rekao da na forumu on nastupa kao predstavnik čeških biznismena i investitora. Osim toga, naglasio je tri glavna oblika suradnje između Češke i Hrvatske, a to su sektori bankarstva, hotelijerstva i turizma.

-Učinci političke aktivnosti su nove izvozne mogućnosti, nove investicije i prosperitet svih zemalja zasnovan na win-win strategiji, rekao je Zeman.

S obzirom na to da je prošle godine Hrvatsku posjetilo oko 700 tisuća čeških turista, zanimljiv je projekt Kostabela kojeg investira češka JTH Grupa iza koje stoji poduzetnik , Jaroslav Třešňák, a koja će izgraditi resorte u Hrvatskoj. Jaroslav Hanák,predsjednik Industrijskog saveza Republike Češke, najvećeg udruženja poslodavaca te zemlje, koje okuplja 11 000 tvrtki, rekao je da vjeruje u produktivnu buduću suradnju.

>>>Burilović: Todorić je dobavljačima dao jamstva da stvari idu dobro, da će biti isplaćeni

-Drago mi je da postoji uska suradnja hrvatskih i čeških tvrtki, posebice u sektorima industrije, investicija i turizma. Naša simpatija prema Hrvatskoj nije tajna –primjerice, samo lani 700 tisuća čeških turista posjetilo je Hrvatsku. Koliko je to važno tržište za nas pokazuje i podatak da je prošle godine češki izvoz u Hrvatsku dosegao više od pola milijarde eura, istaknuo je Hanák.

Ovakvim inicijativama HGK nastoji potaknuti daljnju suradnju s obzirom na potencijal unaprjeđenja gospodarskih odnosa s Češkom. Od 1993. godine do kraja trećeg tromjesečja 2016., Češka se nalazi na 15. mjestu najvećih ulagača u Hrvatsku, s ukupnim iznosom ulaganja od 334.9 milijuna eura.

>>>LNG terminal: Država ovaj put traži partnera koji će snositi rizik

-Hrvatska je potpuno otvorena za sve inozemne investitore, oni imaju potpuno isti status kao domaći, glasi poruka koju je poslao Burilović.

12. svibanj 2024 03:19