Preporučeno
StoryEditor

Intesa povezuje Banku Koper s PBZ-om

25. Listopad 2016.

Talijanska Intesa Sanpaolo će Banku Koper, svoju tvrtku kćer u Sloveniji, povezati s Privrednom bankom Zagreb (PBZ) koja je također u vlasništvu te bankarske grupacije, najavili su u utorak predstavnici vlasnika na konferenciji za novinare u sjedištu Banke Koper.

Intesa Sanpaolo će u okviru regionalne razvojne strategije prenijeti 51 posto Banke Koper na PBZ, a sama će u slovenskoj banci koja će se preimenovati u Intesa Sanpaolo Bank zadržati oko 48 posto vlasničkog udjela, kazali su direktor međunarodne divizije Intese Sanpaolo Ignacio Jaquotot i predsjednik uprave Banke Koper Giancarlo Miranda.

Za takav korak, napominju, potrebno je još dobiti odobrenje slovenskog regulatora za bankarstvo odnosno središnje banke te svih dioničara.

"Na slovenskom tržištu vidimo puno poslovnih prilika i mogućnosti za širenje, ne samo pomoću preuzimanja nego posebno organskim rastom", kazao je Ignacio Jaquotot, dodavši da Banka Koper posluje stabilno i ima čvrst položaj.

Najavio je kako će se banka sada usmjeriti na poslove s građanstvom i malim gospodarstvom, ali i upravljanje kapitalom, investicijsko bankarstvo te poslove poslovnog restrukturiranja, a sjedište tog odjela bit će iz Kopra prebačeno u Ljubljanu iako će osnovno sjedište banke ostati u Kopru.

Prema bilanci koja je lani iznosila 2,27 milijardi eura, Banka Koper je povećala udio na slovenskom financijskom i bankarskom tržištu na 6,15 posto, a do sada nije imala gubitaka.

Lani je ostvarila čistu dobit od 11,8 milijuna eura, što je više nego dvostruko od dobiti ostvarene u 2014. godini.

25. travanj 2024 08:18