Preporučeno
StoryEditor

Kako se trgovalo na dioničkom tržištu i što nas očekuje naredni tjedan?

06. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Na dioničkom tržištu je jako vruće. Visoke cijene američkih dioničkih indeksa čak su premašile i visoke ljetne temperature. Na Wall Streetu koji glasi kao najznačajnije globalno dioničko tržište, indeksi su dosegnuli nove rekordne vrijednosti. Pogledajmo kakvo je stanje na financijskom tržištu.

Dionički indeksi

Američki dionički indeksi tjedan su završili pozitivno osvojivši nove rekordne vrijednosti i to sa jakim dnevnim rastom.

S&P 500 (INDEXSP:.INX) porastao je na tjednoj razini za 0.47% sa zaključnom cijenom od 2,182.87 bodova što je ujedno i najviša vrijednost ikad zabilježena za ovaj indeks.

Dow Jones Industrial Average (INDEXDJX:.DJI) porastao je na tjednoj razini za 0.60% sa zaključnom cijenom od 18,543.53 bodova, što je i najviša dnevna vrijednost.

NASDAQ Composite (INDEXNASDAQ:.IXIC) porastao je na tjednoj razini za 1.14% sa zaključnom cijenom od 5,221.12 bodova, a unutar dana dosegao je i povijesni vrh od 5,227.23 bodova.

Russell 2000 (INDEXRUSSELL:RUT) porastao je na tjednoj razini za 0.95% sa zaključnom cijenom od 1,231.30 bodova, a unutar dana dosegao je i povijesni vrh od 1,232.87 bodova.

DAX PERFORMANCE-INDEX (INDEXDB:DAX) porastao je na tjednoj razini za 0.29% (29.17 bodova) sa zaključnom cijenom od 10,367.21 bodova.

FTSE 100 (INDEXFTSE:UKX) porastao je na tjednoj razini za 1.03% (69.04 bodova) sa zaključnom cijenom od 6,793.47 bodova, a unutar dana dosegao je i najvišu cijenu u posljednjih godinu dana od 6,802,41 bodova.

Nikkei 225 (INDEXNIKKEI:NI225) spustio se na tjednoj razini za -1.90% (-314.82 bodova) sa zaključnom cijenom od 16,254.45 bodova. Tehnički gledano indeks je u medvjeđem tržištu.

VOLATILITY S&P 500 (INDEXCBOE:VIX) indeks volatilnosti ili popularno zvan indeks straha imao je zaključnu cijenu od 11.39 bodova, (pad od 4.04% na tjednoj razini). Unutar dana ostvario je i najnižu cijenu u posljednjih godinu dana, što govori da ulagači očekuju daljnji rast dioničkih indeksa.

ROBE

Zlato je tjedan završilo sa zaključnom cijenom od 1,335.35 USD i tjednim padom cijene za 1.12%. Nakon dobitka od početka godine od 25.84% cijena se konsolidirala i kreće se između 1,375.15 – 1,310.00 USD.

Srebro je tjedan završilo sa zaključnom cijenom od 19.68 i tjednim padom cijene za 3.17%. Cijena se stabilizirala i konsolidirala u intervalu 21 – 19 USD, nakon dobitka od početka godine od impresivnih 42.32%.

Nafta (WTI) tjedan završava sa cijenom od 41.96 USD i tjednim rastom od 1.35%. Pritisci na cijenu nafte dolaze od prekomjerne ponude na tržištu kao i od snažnijeg američkog dolara.

Makroekonomski pokazatelji

U utorak je Reserve Bank of Australia snizila kamatnu stopu na 1.50% sa 1.75% u pokušaju da oslabi valutu i potakne izvoz.

Dva dana kasnije, (4. kolovoza) bitku je zaoštrila Bank of England i prvi put od veljače 2009. snizila ključnu kamatnu stopu na 0.25% sa već niskih 0.50%, a sve kako bi potaknuli gospodarstvo nakon odluke na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU. Hoće li se na tome zaustaviti, znat će se 15. rujna kada je na rasporedu sljedeće glasanje o kamatnoj stopi centralne banke.

Petak su obilježili odlični podaci sa tržišta rada u Americi (u prethodnom mjesecu zaposleno je 255 tisuća osoba a očekivanja su bila oko 180 tisuća) i rast prosječnih zarada (+0.30% u odnosu na +0.10% za prethodni mjesec), što bi se moglo pozitivnoi odraziti na potrošnju a time dovesti i do dugoočkivanog povećanja inflacije što bi u konačnici dovelo i do podizanja kamatnih stopa.

Što očekivati u sljedećem tjednu?

Očekuju se objave financijskih izvještaja za drugi kvartal. Može se očekivati velika volatilnost kod onih dionica koje nadmaše ili podbace očekivanja analitičara.

Objava značajnijih financijskih izvještaja za Q2/2016:

Ponedjeljak: Dean Foods Company (DF), Hertz Global Holdings, Inc. (HTZ), News Corporation (NWSA), Rackspace Hosting, Inc. (RAX), Sotheby‘s (BID), Tyson Foods, Inc. (TSN), The Chemours Company (CC), The Howard Hughes Corporation (HHC)

Utorak: Coach, Inc. (COH), Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. (NCLH), SolarCity Corporation (SCTY, SunPower Corporation (SPWR), The Walt Disney Company (DIS), Valeant Pharmaceuticals International, Inc. (VRX.TO), Wayfair Inc. (W), Yelp Inc. (YELP)

Srijeda: Commonwealth Bank of Australia (CBA.AX), E.ON SE (EOAN.DE), First Majestic Silver Corp. (FR.TO), JD.com, Inc. (JD), Michael Kors Holdings Limited (KORS), Perrigo Company plc (PRGO), Ralph Lauren Corporation (RL), Shake Shack Inc. (SHAK) , Sun Life Financial Inc. (SLF.TO), The Wendy‘s Company (WEN)

Četvrtak: Acer Inc. (2353.TW), Aspen Technology, Inc. (AZPN), Alibaba Group Holding Limited (BABA), Deutsche Telekom AG (DTE.DE), Henkel AG & Co. KGaA (HEN3.DE), Kohl‘s Corp. (KSS), Macy‘s, Inc. (M), Nordstrom Inc. (JWN), NVIDIA Corporation (NVDA), Planet Fitness, Inc. (PLNT), RWE AG (RWE.DE)

Petak: Carl Zeiss Meditec AG (AFX.DE), J. C. Penney Company, Inc. (JCP)

Makroekonomske objave:

Ponedjeljak: Kina – trgovačka bilanca (razlika između ostvarenog izvoza iuvoza u odnosu na prethodni mjesec)

Utorak: Kina – objava indeksa potrošačkih i proizvođačkih cijena u odnosu na prethodni mjesec

Srijeda: Novi Zeland – Reserve Bank of New Zeland objavljuje odluku o ključnoj kamatnoj stopi. Očekuje se spuštanja na 2% sa 2.25%.

Četvrtak: Amerika – US Weekly Jobless Claims

Petak: Novi Zeland - Retail Sales q/q, Kina - Industrial Production y/y, Njemačka - German Prelim GDP q/q, EU - Flash GDP q/q, Amerika - Core Retail Sales m/m, Retail Sales m/m, PPI m/m, Prelim UoM Consumer Sentiment

Poziv na radionice. Prijavite se na Live radionice i naučite trgovati dionicama i valutama. Iskoristite priliku i prijavite se već sada kako bi osigurali mjesto na radionici. Broj mjesta je ograničen. Upiti i prijave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pratite nas na našoj Facebook stranici

Autor: Ivan Stojanović

19. travanj 2024 00:40