Preporučeno
StoryEditor

Ministarstvo financija: Nismo radili analizu spremnosti HEP-a za IPO

27. Veljača 2017.

Ministarstvo financija u ponedjeljak je objavilo da nije radilo nikakvu analizu opravdanosti ili spremnosti Hrvatske elektroprivrede (HEP) za inicijalnu javnu ponudu (IPO) u kontekstu otkupa dionica MOL-a u Ini.

"Ministarstvo financija u okviru svog djelokruga utvrđenog zakonom redovito analizira financijsko stanje i poslovanje društava od posebnog državnog interesa, pa tako i HEP-a. Ministarstvo financija nije radilo nikakvu analizu opravdanosti ili spremnosti HEP-a za inicijalnu javnu ponudu (IPO) u kontekstu otkupa dionica MOL-a u Ini", navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo objavilo na svojim mrežnim stranicama.

Time su iz Ministarstva financija demantirali, kako navode, medijske spekulacije da su za potrebe Vladina Savjeta za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu dionica Ine izradili analizu modela IPO-a HEP-a, kao i način otkupa Ine.

>>>Analiza Ministarstva financija: HEP nije spreman za prodaju, prije toga ga treba restrukturirati

Današnji Večernji list, naime, piše da je Ministarstvo financija za potrebe Vladina savjeta za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu dionica Ine izradilo analizu modela inicijalne javne ponude (IPO) HEP-a te da je ta analiza pokazala da HEP nije spreman za IPO. Pozivajući se na neimenovani izvor, taj list piše da bi HEP prvo trebalo restrukturirati i pripremiti ga za prodaju jer bi u ovim uvjetima 25 posto dionica HEP-a bilo prodano u bescjenje.

Na te se napise tijekom dana osvrnuo i ministar državne imovine Goran Marić, koji je tijekom posjeta Križevcima izjavio da to osjetljivo pitanje zbog Zakon o tržištu kapitala, koji ograničava davanje informacija.

"Savjet funkcionira, Savjet radi i zasjeda, donosi odluke ali te odluke nisu za iznošenje u javnost", rekao je Marić.

16. travanj 2024 15:37