Preporučeno
StoryEditor

Ministarstvo traži odgovore na ‘goruća pitanja‘, građane štedi od kazni zbog razdjelnika

13. Prosinac 2016.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za sljedeću će ogrjevnu sezonu imati regulativu kojom će riješiti otvorena pitanja u toplinarstvu, a do tada neće kažnjavati građane, odgovorili su u utorak iz Ministarstva na upit Hine produžava li se rok za ugradnju razdjelnika topline.

"Ministarstvo je već intenzivno krenulo sa sveobuhvatnom pripremom zakonskih i podzakonskih rješenja, koja bi se imala primijeniti u sljedećoj sezoni grijanja. Razgovaramo sa svim dionicima i javnost ćemo upoznati na vrijeme s novim rješenjima. Za sljedeću sezonu grijanja imat ćemo definirane zakonske podloge, modele i pravilnike kojima ćemo riješiti otvorena i goruća pitanja u toplinarstvu. Novi zakon će riješiti probleme, a do tada nećemo kažnjavati građane", kažu u Ministarstvu.

Jednogodišnja odgoda

Kako piše današnji Jutarnji list, obveza ugradnje razdjelnika topline za zgrade do 70 stanova koja je po Zakonu o tržištu toplinskom energijom trebala biti obavljena do kraja ove godine, odgađa se do sljedeće ogrjevne sezone.

>>>Hrvatska treba hitno instalirati razdjelnike političke odgovornosti

U Ministarstvu kažu da su zajedno s Vladom, a uzimajući u obzir mnoga otvorena pitanja krajnjih korisnika u području toplinarskog sustava, kao prioritet svojih napora odredili upravo kvalitetno rješavanje problema razdjelnika i općenito toplinarstva, kroz kreiranje novog sveobuhvatnog normativnog okvira kojim bi se nezadovoljstvo krajnjih korisnika dovelo na najmanju moguću mjeru.

Cjelovita, a ne parcijalna rješenja

"Stoga Ministarstvo zaštite okoliša i energetike planira razna poboljšanja u području toplinarstva koji se imaju riješiti ne samo kroz zakonske i podzakonske propise, nego i kroz edukaciju krajnjih korisnika, kao i uključivanje širokog spektra stručnog i znanstvenog kadra u osiguranju kvalitete izrade propisa. Cilj nam je postići cjelovita, a ne kao do sada, parcijalna rješenja u području toplinarstva", navodi se u odgovoru koji je Ministarstvo uputilo Hini.

>>>Panenić najavio rješenje problema s razdjelnicima

Prema Zakonu o tržištu toplinskom energijom, u zgradama s više od 70 stanova razdjelnici su trebali biti ugrađeni do kraja 2015. godine, a u ostalim zgradama do kraja 2016. godine. No, u lipnju ove godine tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić suspendirao je primjenu zakona na zgrade koje imaju do 70 stanova pa inspektori ne kažnjavaju one koji nisu ugradili razdjelnike.

14. travanj 2024 09:30