Preporučeno
StoryEditor

MOL razmišlja usmjeriti svoj tradicionalni fokus na ulaganja u petrokemiju

28. Studeni 2016.

Europska naftna kompanija MOL ovaj je mjesec investitorima poslala jasnu poruku: potražnja za gorivom na ključnim tržištima sigurno će pasti. Takozvani vrhunac potražnje za naftom scenarij je za kojim se potiho povode i globalni proizvođači nafte kao što su Royal Dutch Shell PLC i Saudi Aramco. Međutim, MOL ima plan transformacije koji se pokazuje kao jedan od najeksplicitnijih odgovora ovome trendu, ukazujući kako se okruženje može promijeniti za velike dobavljače energije tijekom sljedećih desetljeća.

Mađarska kompanija promišlja usmjeriti svoj tradicionalni fokus na ulaganja u petrokemiju, ključnu komponentu plastičnih proizvoda u svakodnevnoj uporabi, ali i sektor za koji MOL vjeruje da će rasti čak i kada gorivo doživi poslovni krah. Iako će i dalje postojati kupci za gorivo, MOL procjenjuje kako će ono u dogledno vrijeme stagnirati, a zatim i na svojim istočnim tržištima, do 2030. godine, početi i opadati. ”Mi to vidimo kao neminovnost”, rekao je Jozsef Simola, MOL-ov financijski direktor, za britanski „The Wall Street Journal“.

Mađarska kompanija promišlja usmjeriti svoj tradicionalni fokus na ulaganja u petrokemiju.

Analitičari navode mišljenje Međunarodna agencija za energetiku – koja  smatra da će potrošnja najvjerojatnije rasti u narednim desetljećima. Međutim, upitan je ovo scenarij, piše The Wall Street Journal, ako vlade poduzmu strože mjere kako bi se ograničio štetni utjecaj globalnog zatopljenja, poput ograničenja emisija i uklanjanje subvencija na fosilna goriva. Ako se to dogodi, potražnja za naftom mogla bi dosegnuti svoj vrhunac u sljedećih 10 godina, kaže IEA. ”Pitanje je prije ‘kada će se to dogoditi’, a ne ‘hoće li se to dogoditi”, rekao je Dominic Emery, zadužen za dugoročno planiranje i politiku poslovanja u BP-u. BP ukazuje kako bi potražnja za naftom mogla pasti krajem 2020-ih godina, ako na snagu stupe stroži zakoni o emisijama.

”Postoji rizik na obje strane”, smatra Paul McConnell iz konzultantske tvrtke Wood Mackenzie. Shell, Exxon i druge tvrtke ulažu novac u prirodni plin, fosilno gorivo s manjim intenzitetom ugljika zbog kojeg će, vjeruju, pridonijeti naporima u zaustavljanju globalnih emisija. U Kini, energetski divovi u državnom vlasništvu sve agresivnije prihvaćaju prirodni plin kao izvor energije koji mogu koristi za sve. Nekoliko najvećih svjetskih naftnih kompanija također se sve više fokusiraju na alternativne izvore energije kao što su solarna energija i biogoriva. Vrhunac potražnje već je započeo u nekim područjima. U Europi, potrošnja će najvjerojatnije pasti na 10,8 milijuna barela dnevno do kraja desetljeća u odnosu na 11,7 milijuna barela dnevno koliko se proizvodilo u 2015. godine, izvještava IEA.

23. svibanj 2022 20:26