Preporučeno
StoryEditor

MOL u trećem tromjesečju ostvario dobit od 590 milijuna dolara pa povećao cilj na 2,2 milijarde dolara dobiti u 2016.

04. Studeni 2016.

MOL Grupa ostvarila je u trećem tromjesečju čistu CCS EBITDA dobit od 590 milijuna američkih dolara, pa je nakon dobrih rezultata u prvih devet mjeseci povećala svoj cjelogodišnji cilj na otprilike 2,2 milijarde dolara te dobiti.

U priopćenju o poslovnim rezultatima, objavljenom u četvrtak, MOL Grupa izvijestila je da je čista CCS EBITDA dobit u području ‘downstreama‘, odnosno prerade nafte, u trećem tromjesečju bila stabilna na kvartalnoj razini, ali da je pala s rekordnih razina u istom lanjskom razdoblju.

Ističe se i da je preuzimanje mađarske i slovenske maloprodajne mreže ENI-a već pridonijelo prodajnim rezultatima, koji su dosegnuli rekordne razine.

Proizvodnja nafte i plina dosegnula je u trećem tromjesečju 107.000 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), što je 6 posto više u odnosu na isto razdoblje lani i zahvaljuje se rastu proizvodnje nafte.

U prvih devet mjeseci ove godine proizvodnja je prosječno iznosila 110.000 boepd-a, što znači, poručuje se u priopćenju, da je MOL na putu da ostvari svoje proizvodne ciljeve iz gornjeg dijela planiranog raspona od 105.000 do 110.000 boepd-a.

Zahvaljujući povećanoj proizvodnji i stalnim naporima na smanjenju troškova, u području ‘upstreama‘, odnosno istraživanja i proizvodnje nafte, MOL je ostvario prvi rast EBITDA-e od 2011. godine, za 12 posto.

- MOL je i u trećem tromjesečju ostvario snažne rezultate i tijek gotovine zahvaljujući njegovom otpornom integriranom poslovnom modelu i stalnoj usredotočenosti na efikasnost i troškovnu disciplinu. Sada smo sigurni da ćemo prebaciti naše inicijalne planove za ovu godinu, stoga smo povećali naš cilj u 2016. na ostvarivanje čiste CCS EBITDA dobiti od otprilike 2,2 milijarde dolara, poručio je predsjednik i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi u priopćenju.

29. travanj 2024 15:24