Preporučeno
StoryEditor

Može li Brexit oslabiti i hrvatsku ekonomiju? Evo što kažu stručnjaci...

24. Lipanj 2016.

Stanovnici Velike Britanija na referendumu su odlučili da napuštaju EU, a David Cameron poručio je kako više ne može biti premijer. Veliku Britaniju i Europu očito čeka neizvjesna budućnost. Kako će se to odraziti na naše gospodarstvo komentiraju eminentni domaći politički i ekonomski analitičari.

Brexit srušio Crobex indekse za više od jedan posto

Davor Gjenero smatra kako će ovakav rasplet događaja dodatno destabilizirati EU, te smanjiti njenu privlačnost za investitore.

– Brexit će dovesti do ekonomske nestabilnosti, i do daljnjeg rasta kamata što može biti od dramatično štetnog utjecaja po nas. Premda Hrvatska nije posebno izložena funti, niti postoji velik broj investicija iz Velike Britanije u Hrvatskoj, svaka destabilizacija EU povećava našu volatilnost – smatra Gjenero. Politički analitičar vjeruje i kako će Brexit zaustaviti daljnje širenje EU, budući da će sada Europa biti puno opreznija pri izboru novih članica.

– Ovo bi mogao biti početak kraja Velike Britanije – zaključuje.

- Cijelo naše gospodarstvo je vezano i financiranje na te osnovne kamatne stope koje su sada na povijesno niskoj razini i takvi poremećaji kao što je izlazak jedne velike i važne ekonomije iz sustava zajedničkoga tržišta bi moglo imati snažne utjecaje. Poremećaji bi se osjetili dalekosežno na naše marginalno i periferno tržište - izjavio je za  Dnevnik Nove TV ekonomski analitičar Damir Novotny.

Guste Santini izlazak Velike Britanije naziva ’labuđim pjevom’ nacionalne države.

– U vremenima gdje multinacionalne korporacije vladaju i određuju pravila ekonomije, nacionalna država je iluzija- smatra.

- Jasno je kako bilo kakve nestabilnosti u EU ne pogoduju Hrvatskoj. No, treba gledati širu sliku. Veliki igrači su se već unaprijed pripremili za ovakav rasplet događaja, a pad funte i situacija na burzi je samo trenutni ,refleksan odgovor na situaciju. London će, premda zericu oslabljen, i dalje ostati centar financijske moći. No, u samoj Velikoj Britaniji porasti će tenzije između Engleske, Škotske, te Irske. Europa je izmislila kapitalizam, a sada u tome sustavu polako sama umire – zaključuje Santini.

28. travanj 2024 17:06