Preporučeno
StoryEditor

Mudrinić: Male se tvrtke mogu bolje nositi s rigidnim propisima i zato su u Hrvatskoj više digitalizirane

01. Veljača 2017.

Na Liderovoj konferenciji  o telekomunikacijama održana je i panel rasprava 50 nijansi digitalnog: Izazovi digitalne transformacije i regulatorni okviri na kojoj su sudjelovali  državni tajnik za razvoj digitalnog društva Marijan Lalić, predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić, suosnivač zagrebačkog coworking prostora HUB385 Ivica Mudrinić, stariji izvršni direktor Poslovnog razvoja, strategije i informacijske tehnologije u Atlantic Grupi Mladen Pejković, Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za Hrvatsku, top menadžer Styrije Boris Trupčević te osnivač i direktor komunikacijske i digitalne agencije 404 Nikola Vrdoljak.

>>>Ljuština predvidio uspon samovozećih automobila, automatizaciju slabo plaćenih poslova

- Hrvatska je toliko rigidna kada govorimo o regulativama da je kod nas neki subjekt reguliran i prije nego što mu je omogućeno da krene s radom. Takvo stvari u uspješnim državama nisu posložene. Male tvrtke se mogu bolje nositi s rigidnim propisima i zato su u Hrvatskoj više digitalizirane od onih većih - vjeruje Mudrinić.

Pejković pak smatra da kod digitalne transformacije treba mijenjati više slojeva upravljanja. Najbolji  model upravljanja bio bi onaj koje bi izbjegao linijsku organizaciju, vjeruje. – Danas  pametni telefon zna više o Vama nego najbolji vam prijatelj. Programska organizacija ponajprije je pitanje korisnika – zaključio je Pejković.

>>>O razvoju telekomunikacijske infrastrukture i poticanju konkurentnosti odlučuje Vlada

Gotovo 80 posto Hrvata čita online vijesti, no top menadžer Styrije Boris Trupčević smatra da  je iluzija bila vjerovati da će se biznis iz analognog svijeta u potpunosti preseliti u digitalan - To se neće događati niti u jednoj industriji. Jednokratna transformacija ne postoji – objasnio je. Za Tremca iz Ubera stvari su puno jednostavnije.  -Digitalizacija donosi poboljšanje procesa i smanjenje troškova kako bi se pružila veću vrijednost korisnicima i stanovništvu. Svi će se morati tome prilagoditi ili će nestati – kaže. Kako stoje stvari u državnim tvrtkama , ispričali su Lalić i Lulić.

- Država je tromi mehanizam. Da bi se taj sustav ubrzao , potrebna nam je kvalitetna struka iz STEM područja, koje sada nemamo. Problem je kadar. Nisu u pitanju novci, niti zakoni – izjavio je državni tajnik za razvoj digitalnog društva Marijan Lalić. Predsjednik Vijeća HAKOM-a Lučić, pak smatra da je previše toga u EU regulirano, a to se preslikava u naše gospodarstvo i ima negativan efekt.

15. travanj 2024 19:28