Preporučeno
StoryEditor

Musk predstavio plan koji Teslu čini dostupnom svakome (i omogućuje zaradu vlasnicima)

21. Srpanj 2016.

Elon Musk, pionir usvajanja novih tehnologija i poduzetnički velikan odlučan da svijet što prije odvede u budućnost, u srijedu je na svom blogu objavio drugi dio ambicioznog "glavnog plana" za razvoj Tesla Motorsa koji poslovanje širi na tržište kamiona i autobusa, dijeljenje vožnji i solarne energetske sustave.

U blogu s naslovom "Master Plan, Part Deux", Musk skicira viziju poduhvata koji integrira obnovljive izvore energije s novim proizvodima i uslugama, uključujući razvoj platforme za dijeljenje vožnje ili iznajmljivanje automobila, što je teritorij na kojem već caruje Uber uz čitav niz manjih ili većih konkurenata.

Musk prodor na tržište zagovara kroz preuzimanje SolarCity Corpa, tvrtke za instalaciju solarnih ploča u kojoj već ima udio od 22 posto. Ona bi pod okriljem Tesle "stvarala zadivljujuće solarne krovove (za domove) s bešavnom integracijom baterijske pohrane," a objedinjenje bi kupcima ponudilo "alate za život slobodan od ugljika" i mogućnost da vozila pune energijom koju su sami proizveli.

Tesla za svakoga

Blog nagovještava da će Tesla u skoroj budućnosti vlasnicima električnih vozila ponuditi aplikaciju za pametne telefone i "zajedničku flotu" namijenjenu dijeljenju u čemu ključnu ulogu igra autonomija vozila.

- Kad regulatori odobre istinsku samovožnju, to će značiti da možete pozvati svoju Teslu od bilo kuda. Jednom kad vas pokupi, moći ćete spavati, čitati ili raditi bilo što na putu prema odredištu. Svoj automobil ćete dodirom na gumb u telefonskoj aplikaciji moći pridodati floti za dijeljenje i generirati prihod dok ste na poslu ili odmoru, značajno umanjujući ili povremeno prekoračujući mjesečne troškove leasinga ili kredita. Ovo dramatično smanjuje pravu cijenu vlasništva do točke na kojoj gotovo svatko može posjedovati Teslu. Budući da većina vlasnika svoj automobil koristi 5 do deset posto na dan, temeljna ekonomska korist od istinski autonomnog automobila je izgledno nekoliko puta veća od vozila bez samovožnje - piše Musk.

Autopiloti

Prema drugom dijelu "glavnog plana" sva vozila Tesle, uključujući najavljene kamione i autobuse, će imati sposobnost samoupravljanja. Musk na blogu snažno brani "beta" sustav Autopilota koji već dozvoljava djelomičnu autonomiju u Teslama, ali je i predmet federalne istrage u Americi nakon kobne nesreće u Modelu S koja se odigrala dok je Autopilot bio uključen.

- Kad se ispravno koristi, on (Autopilot) je već značajno sigurniji od osoba koje voze same – napisao je.

Većina velikih proizvođača automobila, ali i tehnoloških divova kakav je Alpabhet Inc (GOOGL.O) ulaže raskošan novac u razvoj tehnologija za autonomnu vožnju, a Musk sugerira da bi Autopilot u Teslama mogao sazrjeti unutar pet godina i biti 10 puta sigurniji od ljudskih vozača zahvaljujući potencijalu učenja kroz podatke prikupljene u masovnoj floti vozila.

28. travanj 2024 06:30