Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Cijena bezvlašća - državi prijeti blokada bar deset milijardi kuna

16. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Lider se upustio u ‘nemoguću misiju‘ – procijenili smo koliko će Hrvatska platiti višemjesečni zastoj državnog aparata. Nema projekata, izostaju ulaganja, ne raspisuje se javna nabava, gubi se novac EU, kreditni rejting klizi, kamate rastu. Kolika je cijena bezvlašća? Gordana Gelenčer i Ksenija Puškarić u novom broju Lidera pišu kako državi prijeti blokada bar deset milijardi kuna.

Kooperacija je mušketirski odnos: svi rade za jednoga, jedan plaća svima. Ta vrsta partnerstva krije i neke zamke za naručitelje i kooperante, ali s globalizacijom postaje sve potrebniji način organiziranja proizvodnje. Nužno je povezana sa specijalizacijom i često s ‘outsourcingom‘. O prednostima i nedostacima rada za nezamjenjive naručitelje u novom broju Lidera piše Edis Felić.

U novom broju Lidera Tin Bašić donosi reportažu o državnoj riznici. Na što pomislite kada vam netko kaže – državna riznica? Svakome prvo padnu na pamet blindirana zgrada, vrhunsko osiguranje, ulazak u nju moguć samo s otiskom prsta, skenom oka i glasovnom naredbom. Tako nekako, je li tako? Da, svi smo gledali takve filmove. Međutim, među sto zaposlenih samo je 17 rizničara. Zato se može reći da je Riznica u pouzdanim ženskim rukama. U njoj se već planira sljedeći proračun, bez obzira na to tko će tada biti na vlasti.

Iako se u Hrvatskoj ne sije GM sjeme, 95 posto stočne hrane genetički je modificirano. Jednako je stanje u Europi i svijetu. Stoga su glavni adut obiteljske tvrtke Fanon potpuno prirodni proizvodi, napravljeni od najkvalitetnijih, većinom domaćih sirovina. Sada joj 22 posto proizvodnje ide u Uniju, a ubrzo će i više, u novom broju Lidera piše Kata Pranić.

U novom broju Lidera Tomislav Tustić razgovarao je s IT stručnjakom Ivanom Brezakom Brkanom koji kaže da dolazi nova generacija originalnih domaćih servisa ‘on demand‘. Nude se usluge koje nisu tradicionalno dostupne putem web-trgovina, poput rezervacije bova za brodove mobilnom aplikacijom ili naručivanja hrane od nekoga tko, primjerice, kuha kod kuće.

Kompanije grozničavo traže ideje kojima će udovoljiti potrošačima. Globalne kompanije napokon su shvatile da su se vremena prilično promijenila, kao i da je trenutačan tržišni položaj itekako podložan promjenama. Zato bi trebale pratiti što radi konkurencija, koje ideje prodaje potrošačima i kako im ugađa. Jedino tako mogu održati korak, u novom broju Lidera piše Sandra Babić.

U realnom sektoru samo su dva kolektivna ugovora proširena na sve poslodavce koji posluju u tim djelatnostima. Riječ je o djelatnosti ugostiteljstva i graditeljstva, ali samo u graditeljstvu pravo na regres, koji se isplaćuje uz plaću kad radnik ide na godišnji odmor, imaju svi, i to u godišnjem iznosu od 1800 kuna, piše Marija Zuber u novom broju Lidera.

Obara li Moody‘s Microsoftov rejting nakon kupnje LinkedIna? Spajanje dvaju entiteta ima smisla, ali glavno je pitanje je li vrijedilo 26 milijardi dolara i donosi li zaista za tu cijenu toliku korist Microsoftu. Analitičari i javnost vrlo su skeptični glede racionalnosti te odluke koja pokazuje da div i dalje kaska za svijetom oko sebe i umjesto inoviranja pokušava kupovanjem držati korak, u novom broju Lidra piše Vanja Figenwald.

Isti autor donosi u novom broju Lidera priču o najbogatijem Kinezu Wangu Jianlinu za kojeg kaže da ga se boji i vladar zabave Disney. Bitka za mlado kinesko tržište obiteljske zabave tek počinje, a već se razmjenjuju teške riječi i prijetnje. Dalian Wanda, poslovno carstvo 61-godišnjega Kineza, odlučilo je zavladati tematskim parkovima i globalnom industrijom zabavnog turizma, ali na putu mu stoji moćan protivnik koji je tu industriju izmislio.

Uz novi broj Lidera donosimo vam i prilog Premium proizvodi i usluge.

 

06. listopad 2022 09:03