Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Nameti - EU nalaže Vladi ukidanje procedura teških 1,5 milijardi kuna

29. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Točno deset godina nakon pokušaja provedbe tzv. regulatorne giljotine, hitro i inih rezova, vlast je odlučila poduzetnicima zaozbiljno srezati administrativne troškove. Doduše, odluka je više iskamčena nego dobrovoljna – donesena je pod pritiskom EU. Počelo je, kaže Gordana Gelenčer u novom broju Lidera u kojem piše kako EU nalaže Vladi ukidanje procedura teških 1,5 milijardi kuna.

Nema preciznih podataka o tome koliko je hrvatskih državljana od ulaska Hrvatske u Europsku uniju napustilo državu, no sudeći po forumima i različitim grupama na društvenim mrežama o zapošljavanju u Njemačkoj, Austriji i Irskoj, može se zaključiti kako zemlju najčešće napuštaju nekvalificirani radnici odlazeći trbuhom za kruhom. No, u inozemstvo odlaze i IT stručnjaci te inženjeri različitih profila u najboljim godinama. Nije tajna da ondje nerijetko zarađuju gotovo jednake ili samo neznatno veće bruto iznose od onih koje poslodavci izdvajaju za njih u RH. Razlog je njihova odlaska neto iznos, koji je kod nas drastično niži nego u tim zemljama. Kako bi zadržali zaposlenike poslodavci su počeli razmišljati o većim izdvajanjima za zaposlene, ali čekaju da država snizi poreze, u novom broju Lidera piše Kseniaj Puškarić.

Biznis morate prilagoditi danas da ne propadne u budućnosti, piše Jasmina trstenjak u novom broju Lidera. Klima se na Zemlji mijenja. Neke vrste izumiru, neke se prilagođavaju. To se događa biljkama, životinjama, ali i gospodarstvu i tvrtkama. Poljoprivreda i turizam prve su djelatnosti na udaru klimatskih promjena. Upravo privatni sektor trebat će odigrati ključnu ulogu u prilagodbi. Ulaganja u nove tehnologije razvijaju kreativnost stručnjaka i donose nova radna mjesta. To je svakako bolji način prilagodbe od novih poreza.

U novom broju Lidera,  ovaj put, predstavljamo poslovnu scenu Svete Nedelje. Gradić uz tzv. betonsku cestu nadomak Samoboru prvi je i najbolji hrvatski maneken za privlačenje investicija. Slobodno zemljište blizu Zagreba i niske komunalne naknade privukle su u malu Svetu Nedelju više od 600 domaćih i stranih tvrtki, pišu Luka Fišić i Kata Pranić.

Uz dosad najvećeg investitora u bankarstvo, grupu J&T, ove godine na hrvatskom tržištu pojavili su se novi igrači iz Češke i Slovačke koje zanimaju mogućnosti zarade u turizmu. Iz tih zemalja stigli su novi vlasnici Sunčanog Hvara, Studenca i brendova Badela 1862, Novog lista, ulagači u vodeni park u Poreču. Nema sumnje, Čehe i Slovake u Hrvatsku privlači sve što ima veze s Jadranom i turizmom.

Holistički spoj tiska i digitalnih medija i mobilnih aplikacija bio bi idealan, tvrdi Kai Telanne čelnik najveće finske medijske grupacije Alma Medije koja je i vlasnica portala Moj posao. Odluka o ulaganjima izvan matične zemlje bila je ključna za uspjeh i razlog zbog čega Alma Media od digitalnih medija danas ostvaruje 40 posto prihoda.

Uređaj s pomoću kojega je moguće fotografiju s mobitela odmah prebaciti na papir kao odličnu ideju vrlo su brzo prepoznali posjetitelji crowdfunding-platforme Indiegogo. Narudžbe su počele pljuštati, a iz cijelog svijeta javljaju se distributeri. Tako su Vanda Voloder i njezin partner Ilija Stjepić osnovali startup-tvrtku i počeli s proizvodnjom. U novom broju Lidera otkrili su Ivani Tarnaj kako su osmisli  jednostavnu, a opet toliko potrebnu spravicu i nazvali je Enfojer.

Priča o drugoj i još uvjerljivijoj pobjedi Jeremyja Corbyna na unutarstranačkim izborima i ne bi bila osobita vijest da nije znak potpunog poraza liberalizma koji strankom vlada od šefovanja Tonyja Blaira. U kratko vrijeme koliko je Corbyn na čelu stranke pridružilo joj je više od tristo tisuća novih članova. Zašto je Corbynova druga pobjeda važna za izgubljenu europsku ljevicu, u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald.

28. travanj 2024 18:07