Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Uskoro ćemo se dijeliti samo na rentijere i ostale

04. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Iseljavanje iz vlastitih soba i stanova da bi se u njih tijekom ta dva mitska mjeseca turističke sezone pripustili turisti koji donose devize već je dugo modus vivendi u priobalju. U zadnje vrijeme, s turističkim valom, taj je običaj stigao i u metropolu pa se vlasnici stanova u centru sele u unajmljene stanove na periferiji. Hoćemo li se uskoro dijeliti samo na rentijere i ostale u novom broju Lidera piše Matilda Bačelić.

Prije svih političke stranke, a potom i svi ostali korisnici novca iz državnog proračuna, trebali bi podnositi financijske izvještaje transparentno i u istim rokovima koji vrijede za poduzetnike. Bastion netransparentnosti sada se proteže kroz sve sfere, od političkih stranaka, proračuna države i lokalnih zajednica, trgovačkih društava u vlasništvu države, preko zaklada, neprofitnih organizacija, udruga i sindikata. Kako će se financirati  ova izborna kampanja, možda će se znati tek  za dvije godine, u novom broju Lidera piše Ksenija Puškarić.

Kome li je sada produljen rok za gradnju marine u Novom Vinodolskom, pita Edis Felić u novom broju Lidera? Koncesiju za gradnju marine ima tvrtka koja se zove Nautica Mare. I to je jedino donekle pouzdan podatak glede te koncesije. Sve ostalo, od financijske konstrukcije za gradnju marine do toga kako je suvlasnik tvrtke postao vlasnik Nikola Turčić Mikić, vrlo je nejasno.

Opet je predizborno vrijeme i opet političari obećavaju da će otvoriti desetine i stotine tisuća novih radnih mjesta. Želimo ih podsjetiti da nova radna mjesta neće otvarati oni već poduzetnici, a da je u rukama političara tek ključna pretpostavka za to – pojednostavnjenje birokratskih postupaka. Ivana Tarnaj u temi tjedna u novom broju Lidera donosi 25 instant-prijedloga za poboljšanje poduzetničke klime.

Bivši televizijski snimatelj, voditelj produkcije i marketinga, koji se bavio i plasmanom korejskih svjetlećih reklamnih panela na europsko tržište, u konačnici se opredijelio za IT sektor. Njegov je tim razvio aplikaciju Pointers, kojom pretendira na titulu najboljega osobnog turističkog vodiča. Krunoslav Weinpert povjerio se našoj Kati Pranić da razvija samo jedan proizvod jer želi stalno i kontrolirano rasti.

Zbog ekonomske, političke i zdravstvene krize, u Rio de Janeiru sponzori Igara modificiraju kampanje i nadaju se najboljem. Oglašivači koji su uložili milijune u povezivanje s Olimpijskim igrama vjerojatno sada pale svijeće da im se investicija isplati i da čupave brazilske okolnosti ne utječu negativno na njihov imidž. Optimistično oprezni oglašivači riskiraju glavu u Brazilu, u novom broju Lidera piše Sandra Babić.

U najvećem poslu u vezi sa solarnom energijom ikad Tesla Motors kupuje SolarCity za 2,6 milijardi dolara. Ujedinjena tvrtka proizvođača električnih vozila i ugrađivača panela trebala bi tržištu ponuditi svjetska čuda: solarne panele, čisto skladištenje energije i sve za električna vozila. Kratkoročno gledano, gubitaš kupuje gubitaša. Div specijaliziran za zelenu energiju raste na klimavim nogama, u novom broju Lidera piše Valentina Starčević.

25. travanj 2024 13:59