Preporučeno
StoryEditor

Pet prognoza koje će obilježiti trgovanje na financijskim tržištima

13. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Saxo Banka, specijalizirana banka za online trgovanje i ulaganje, objavila je kvartalne globalne prognoze ‘Essential Trades‘ s ključnim idejama za trgovanje na financijskim tržištima u trećem kvartalu 2016. godini.

Slijedi ljeto nezadovoljstva – nesigurnost vlada Europom, ciklus dugovanja dosegao je svoj vrhunac, a društveni ugovor se prepravlja zbog protivljenja birača oko elitističkog političkog sustava. Trgovanje na financijskom tržištu tijekom trećeg kvartala podrazumijevat će manevriranje kroz povećanu volatilnost, shvaćanje kako će populizam utjecati na društvena kretanja i prihvaćanje da će svjetska ekonomija, uključujući i SAD, ponovno biti na rubu recesije, poručuju iz Saxo banke.

Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banke, komentirao je: ”Nisam osobno previše zabrinut zbog Brexita jer sam iz prijašnjih kriza naučio da zbog takvih događaja često dođe do promjena i, ponekad, stvarnih reformi. Nakon što se, primjerice, 1992. godine dogodila kriza s Europskim tečajnim mehanizmom (ERM), u Velikoj Britaniji je značajno ubrzan rast gospodarstva i zaposlenost.“

„Dobra je vijest da će nadolazećih šest ili 12 mjeseci donijeti toliko potrebne promjene. Loša je vijest da će s time doći veća nestabilnost i nesigurnost.“, zaključuje Jakobsen.

S obzirom na takvo okruženje, Saxove prognoze za glavne imovine u trećem kvartalu 2016. su:

EU makro – rascjep koji donosi migrantska kriza

„Znalo se govoriti kako Europa napreduje kada se dogode krizne situacije. To više nije tako, na žalost, što pokazuju skromne reforme u proteklim godinama.“, izjavio je Christopher Dembik, ekonomist iz Saxo banke. 

Imigracija je najveći rizik s kojim se suočava Europska unija od dužničke krize, a ujedno i rizik kojem se posvećuje najmanje pažnje. Kada se još sada doda i Brexit, Europa se čini podijeljenom više nego ikada. Loše upravljanje migrantskom politikom i tromost gospodarstva potaknule su anti-elitističke pokrete diljem kontinenta. Rezultat predsjedničkih izbora u Austriji, sa skorom pobjedom kandidata ekstremne desnice, te neočekivani ishod referenduma u Velikoj Britaniji, predstavljaju dva vrlo ozbiljna upozorenja Bruxellesu: mora se pronaći rješenje koje ujedinjuje periferiju i jezgru te tako dokrajčiti blokovske i spore reforme u proteklim godinama.

Forex – moglo bi biti gadno  

Posljedice izglasavanja Brexita još će neko vrijeme imati značajne posljedice, a funta će i dalje ostati na slabijim vrijednostima. Takva vrijednost valute odraz je referenduma, no situacija će se ipak mijenjati na bolje. Vjerujemo da će valutni par EURGBP ipak imati svoj vrhunac u trećem kvartalu, u odnosu na druge GBP parove na koje utječu dugoročna pitanja za Europu, sada kada je funta ozbiljno izgubila na vrijednosti. Ni američka središnja banka Fed vjerojatno neće povlačiti poteze koji bi mogli pozitivno utjecati na tržište, izvan trenutnih nepostojećih akcija, i ne pretpostavljaju da je monetarna politika odgovor na nove recesijske rizike. Ukratko, američki dolar se u nadolazećim mjesecima čini kao najbolja sigurna luka.

Obveznice – dugoročno s niskim prinosima

Nakon izglasavanja Brexita, globalni prinosi su još jednom rekordno pali, a nakon što je i šefica Federalnih rezervi Janet Yellen konačno promijenila smjer svoje politike, postoji ujednačeni stav da će dugoročno potrajati razdoblje s vrlo niskim prinosima. Pa ipak, ispod sumornih ekonomskih naslova, ima naznaka poboljšanja u mnogim dijelovima ekonomije. Neki od najvećih faktora rizika koji su utjecali na tržište u proteklih šest mjeseci sada su već dogodili ili su postali nevažni, dok su strahovi vezani za nestabilnost tržišta u razvoju nestali, a Europska središnja banka je počela gledati kako završiti s kvantitativnim popuštanjem. Za očekivati je postupno poboljšanje gospodarskih prognoza u svijetu i u tom slučaju osnovni prinosi brzo će rasti, a posebno oni europski.

Dionice - kritičan kvartal

S obzirom na trenutni smjer kretanja svjetske ekonomije, u treći kvartal ulazimo s negativnim očekivanjima za dionice. Među najteže pogođenim su europske banke zbog izgubljenog povjerenja, a posebno će se pratiti i njihove neto marže zbog posljedica negativnih stopa, dok će se britanske dionice također suočiti s niskom valuacijom, stvarajući pritisak na FTSE indeks 100. S obzirom da je izglasavanje Brexita utjecalo na financijski sustav, povjerenje među tvrtkama i potrošačima bi se moglo toliko pogoršati da četvrti kvartal donese stagnaciju svjetskog gospodarstva. Upravo su zato posebno važni nadolazeći mjeseci, kao najvažnije razdoblje koje treba pratiti, nakon početka euro krize 2012. godine.

Robe - vjetar u leđa za robno tržište

Drugi kvartal donio je pozitivne trendove nakon 2014. godine, s optimističnim oporavkom u kojem su prednjačili nafta i zlato te su pogurali cijelo robno tržište. Kako ulazimo u treći kvartal, postaju upitni izgledi za rast nekih od najvećih svjetskih gospodarstava uključujući SAD i Kinu, a problemi s kojima se susreće Europa mogli bi slično utjecati na globalno gospodarstvo. Kada se još doda nesigurnost koju je potaklo izglasavanje Brexita i mogućnost daljnjeg jačanja dolara, u trećem se kvartalu očekuje ograničen rast cijene sirove nafte iznad 50 dolara po barelu. Ista ta nesigurnost je nedavno pomogla da se zlato pozicionira kao sigurno utočište pa za zlato imamo optimistična predviđanja, odnosno do kraja godine očekujemo cijenu od 1,350 dolara za uncu.

26. svibanj 2022 10:25