Preporučeno
StoryEditor

Plenković: Kad preuzmem HDZ financiranje će biti zakonito i transparentno

12. Srpanj 2016.

Politički tjednik Nacional u novom broju navodi da je Tomislav Karamarko pod okriljem poslovne tajne i mimo znanja većine članova dopustio da HDZ primi milijunske donacije iz Rusije koje su prikrivene kroz više zaklada i iskorištene za plaćanje usluga njemačkog Ifo instituta u izradi gospodarskog programa stranke ususret prošlim izborima.

Riječ je o još jednom primjeru netransparentnog financiranja aktivnosti povezanih sa strankom.

Novac je navodno stigao iz Zaklade Nova pokoljenja, povezane s tvrtkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine. GONG je navedene tvrtke u vlasništvu poduzetnice Oksane Dvinskykh, prema pisanju niza medija bliske prijateljice Karamarkove supruge Ane, posebno istaknuo u ovogodišnjem izvješću o "financiranju političkih stranaka" uz ocjenu da je riječ o netransparentnim i sumnjivim donacijama.

Nacional tvrdi da je Zaklada Nova pokoljenja primala novac od tvrtki u vlasništvu Dvinskykh i potom ga uplaćivala na račun HDZ-ove "Zaklade hrvatskog državnog zavjeta" utemeljene na inicijativu predsjednika Franje Tuđmana. Iznos od 2.6 milijuna kuna je na kraju iskorišten za plaćanje usluga Ifo instituta.

Na navode iz tjednika je reagirao kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković:

- Iz moje pozicije zastupnika u Europskom parlamentu nisam imao saznanja o izvorima i načinu financiranja zaklade Hrvatskoga državnog zavjeta. Riječ je o još jednom primjeru netransparentnog financiranja aktivnosti povezanih sa strankom. Ono što mogu jamčiti jest da od 18. srpnja, kada budem imao odgovornost za stranku, sve što se odnosi na financiranje bit će i zakonito i transparentno i odgovorno. Pazit ćemo od koga dolaze izvori prihoda, a jednako tako vodit ćemo računa i o preciznim rashodima stranke - citira HRT.

Plenković: Od Miloševića sam zatražio izviješće o financiranju HDZ-a

19. travanj 2024 04:23