Preporučeno
StoryEditor

Počeo sastanak Plenkovića i Aldotta u Banskim dvorima, na dnevnom redu i rafinerija u Sisku?

08. Studeni 2016.

U Banskim dvorima u utorak ujutro započeo je sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom.

Riječ je o radnom sastanku koji je krajem listopada najavio sam premijer Plenković, komentirajući spekulacije koje su se tada pojavile oko mogućnosti zatvaranja sisačke rafinerije.

Tada je Plenković kazao da je o tom pitanju razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Aldottom, kojem je izrazio zabrinutost za položaj radnika u Rafineriji Sisak te s kojim je dogovorio "jedan hitan sastanak između Uprave Ine i relevantnih članova Vlade na kojem ćemo razmotriti odnose i strateške interese Hrvatske u ovoj našoj naftnoj kompaniji".

O tom se pitanju očitovao i na početku prve sjednice svoje Vlade, poručivši da neće dopustiti da Ina postane podružnica MOL-a, a da Ina mora biti jamac energetske sigurnosti Hrvatske

Premijer je tada kazao i da će cilj Vlade biti osiguranje uvjeta za daljnji rast i razvoj Ine te najavio izradu strategije koja će pokazati "kakvu Inu želimo".

"Temeljem te strategije pristupit ćemo rješavanju svih otvorenih pitanja između dva najveća dioničara", rekao je, dodavši da Hrvatska nastavlja s abitražnim postupkom u Washingtonu koji je, kazao je, bitan za rješavanje spora između hrvatske države i MOL-a.

"Inzistirat ćemo da Ina investira u istraživanje, proizvodnju i preradu i zadrži sve osobine moderne, vertikalno integrirane kompanije. To znači projekte i u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, upravo kako je to predviđeno i dioničarskim ugovorom", rekao je.

Ina mora svojim investicijama biti jamac energetske sigurnosti i stabilnosti Hrvatske, naglasio je te dodao kako očekuje da MOL "prema Ini postupa kao odgovoran strateški partner i razvija sve dijelove Ine u skladu s potpisanim ugovorima i dobrom poslovnom praksom".

19. travanj 2024 09:05