Preporučeno
StoryEditor

Pogledajte vizualizaciju ‘istine‘ o financijskim derivatima

04. Listopad 2016.

The Money Project koristi intuitivne vizualizacije u svrhu istraživanja novca kao koncepta. Utemeljen 2015. godine projekt proučava evoluciju i primjenu novca u nastojanju da odgovori na teška pitanja koja, kako kažu osnivači, sputavaju razumijevanje njegove prirode i uloge u financijama, investicijama ili akumulaciji kapitala.

U posljednjoj vizualizaciji objavljenoj krajem rujna, istraživači se zabavljaju količinom stvorenog novca koristeći prvo prosječni prihod kućanstava u Americi da bi potom postupno povećali ljestvicu na milijarde, bilijune, bilijarde…

Vizualizacija je činjenično zgodna, pa koristi podatke s Forbesove liste najbogatijih da bi uokvirila kontekst i potom ga usporedila s "nedokučivom" količinom novca na Wall Streetu.

- Total svjetskih fizičkih valuta, sve kovanice i novčanice u dolarima, eurima, jenu i drugim monetama iznosi oko 5 bilijuna dolara. Istovremeno, ako se jednadžbi dodaju računi u bankama količina novca na svijetu se penje na 28.6 bilijuna dolara prema podacima World Factbooka CIA-e. Navedeno se naziva "uskim (lako dostupnim) novcem". Ako ovome dodate tržišta kapitala, štednju, vremenske depozite.., brojka skače do iznosa od 80.9 bilijuna dolara, što je prema definiciji ekonomista "široki novac" - pišu autori u popratnom tekstu vizualizacije ističući da je navedeni total "ništa" u odnosu na svijet derivata i Wall Streeta.

Vremenske bombe   

Zamamljivo u kontekstu aktualne nesigurnosti ili otvorenog straha oko sudbine najveće njemačke banke, Deutsche Banka, vizualizacija nudi i uvid u magnitudu derivata, financijskih izvedenica čija vrijednost oscilira ovisno o nizu pozadinskih varijabli, a najčešće podrazumijeva neku vrst špekulacije, u suštini klađenja, o budućem kretanju aktiva, dionica ili drugih, egzotičnih financijskih instrumenata. Primjerice, jedan od popularnijih i zloglasnijih oblika financijskih derivata su hipotekarne vrijednosnice koje su zajedno sa zajmovima bez garancija dovele do kolapsa na američkom tržištu nekretnina, bankrota Lehman Brothersa i Velike recesije.

Vizualizacija se poziva na podatke Banke za međunarodne nagodbe da bi ugrubo ilustrirala potencijalnu vrijednost i epsku veličinu tržišta derivata i usput isporučuje ‘‘istinu‘‘ koja donekle pojašnjava u medijima prigušenu paniku oko Deutsche.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=WhI72CFrqEk[/embed]

- Istina je da nitko zapravo ne zna veličinu tržišta derivata. Neki procjenjuju da bi njegova vrijednost mogla iznositi 1.2 bilijarde, drugi da je još veća - kažu autori čiji uradak završava s ovih dana revitaliziranim upozorenjem Warrena Buffeta da derivati predstavljaju "financijska oružja masovnog uništenja".

- Ja derivate vidim kao vremenske bombe za stranke koje ih koriste i za ekonomski sustav. U suštini, ovi instrumenti pozivaju da novac izmjeni ruke u nekom budućem datumu, s iznosom koji će bit određen s jednim ili više referentnih predmeta, kakvi su kamatne stope, cijene dionica ili vrijednost valuta – napisao je Buffet u godišnjem izvješću o poslovanju Berkshire Hathawaya 2002. godine.

30. travanj 2024 04:43