Preporučeno
StoryEditor

RBA: Depoziti porasli 2,7 posto na godišnjoj razini, na 260,8 mlrd kuna

21. Travanj 2017.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u veljači su ukupni depoziti iznosili 260,8 milijardi kuna, što je za gotovo 7 milijardi ili 2,7 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, ističe se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

I dok je na godišnjoj razini nastavljen trend rasta, na mjesečnoj su razini u veljači ukupni depoziti, koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, pali za 1,5 milijardi kuna ili 0,6 posto.

"Mjesečnom padu ukupnih depozita u najvećoj mjeri pridonio je pad valutnih štednih i oročenih depozita koji su se koncem veljače spustili do razine od 164,9 milijardi kuna, što je za 2,1 milijardu kuna ili 1,3 posto manje u odnosu na siječanj. Istovremeno su na godišnjoj razini zabilježili pad od 5,1 milijardu kuna ili 3 posto", navodi se u analizi RBA, objavljenoj u petak.

>>>Nastavljen pad kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije

S druge strane, ukupni kunski štedni i oročeni depoziti koncem veljače iznosili su 35,5 milijardi kuna što je na mjesečnoj razini manje za 0,5 posto, a na godišnjoj više za 0,3 posto.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80 posto ukupnih depozita, u veljači su zabilježili pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, navode analitičari RBA.

Tako su u odnosu na siječanj niži za 1,6 milijardi kuna ili 1 posto, dok su na godišnjoj razini skliznuli za 5,8 milijardi kuna ili 3,4 posto.

"Obzirom da devizni depoziti čine oko 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro, odnosno pad prosječnog tečaja eura prema kuni u veljači za 2,4 posto na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama", zaključuju analitičari RBA.

23. travanj 2024 10:19