Preporučeno
StoryEditor

Santini pozdravio povećanje PDV-a za ugostitelje: To je privatizacija nacionalne turističke rente

27. Listopad 2016.

Među ugostiteljima je poput bombe odjeknula vijest o prijedlogu povećanja stope PDV-a s 13 na 25 posto za ugostiteljske usluge unutar danas predstavljene cjelovite porezne reforme. Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak nije skrivao ‘šok i nevjericu‘.

- Mi ne možemo vjerovati da se to događa, ali činjenica je da je to sada situacija koja je već skoro gotova i pripremljena za raspravu. Žao nam je zbog toga jer smo puno radili da spasimo ugostiteljski sektor koji u prvom redu uslužuje hranu i tu se radi o restoraterima, ali i slastičarima i drugima koji služe hranu, a ti su objekti već u problemima - rekao je Šepak.

Prema reakcijama, mnogi kažu, pa i neki iz Ministarstva turizma, hotelijeri i drugi, da o povećanju PDV-a do danas nisu ništa čuli ni znali.

Privatizacija nacionalne turističke rente

No, dok ugostitelji probavljaju iznenadno povećanje stope, ekonomist Guste Santini je veselo pozdravlja uz ocjenu da je ona itekako dobra za cjelokupno gospodarstvo i proračun.

-   Ja sam tražio da se PDV u turizmu vrati na 25 posto, mislim da po tom pitanju nema argumenata ili razloga zbog kojih bi se ta grana tretirala preferencijalno u odnosu na ostatak gospodarstva. To je jedna intervencionistička mjera, ona je vertikalna i nije horizontalna, što se prema pravilima Europske unije može tolerirati. Povoljna porezna stopa za turizam znači privatizaciju nacionalne turističke rente – rekao je Santini u telefonskom razgovoru za Lider.

Ekonomist Željko Lovrinčević je u današnjem komentaru porezne reforme također pozdravio vraćanje stope PDV-a od 25 posto za ugostiteljske djelatnosti, rekavši da će ona pomoći poreznom rasterećenju socijalno najugroženijih, odnosno preusmjeriti dio prihoda prema drugim gospodarskim granama. Santini se složio s takvim gledištem.

- Uvijek se nekom uzima da bi se nekom dalo, to je smisao poreza. Kolega Lovrinčević vam je dao vrlo racionalnu interpretaciju. Odista, ako vi preferirate bilo koju gospodarsku granu, iako je već dosegla 20 posto BDP-a, a imate tekstilnu industriju koju oporezujete s 25 posto, kožnu ili drvnu industriju koju oporezujete s 25 posto, vi hrvatskim građanima morate obrazložiti zašto bi turizam bio privilegirana grana, pogotovo ako tvrdimo da u njemu već imamo komparativnu prednost. Odgovor je jedan jedini, a to je privatizacija nacionalne rente.

25. travanj 2024 14:40