Preporučeno
StoryEditor

Singapurac Patrick Teng ulaže u sedam hrvatskih tvrtki

04. Rujan 2016.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Singapurski poduzetnik Patrick Teng već je treći put ovoga ljeta u Hrvatskoj. Iako prije o našoj zemlji nije znao ništa, oduševio se obalom, potencijalom, ljudima, poduzetnicima te manjim i srednjim tvrtkama u koje želi uložiti svoj novac i povezati ih s moćnim azijskim tržištem. U Hrvatsku ga je doveo veleposlanik za ASEAN, Singapur, Tajland i Filipine Dražen Margeta, a primila ih je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Zanimaju me tvrtke koje imaju potencijala, koje su neovisne, imaju viziju i bave se naprednom tehnologijom. Za sada sam uložio u Geofoto, koji se bavi snimanjem terena iz zraka i kartografijom, zatim Hipersferu, koja proizvodi zračne brodove, IT tvrtku Mobile One, a pregovaram i s Karlovačkom bankom, softverskom tvrtkom In Sig2 te Rimac automobilima. Ukupno za sada u sedam tvrtki planiram uložiti 10 milijuna dolara – kaže nam Teng.

Pri ovom dolasku u Hrvatsku Teng  je već treći put bio na sastanku u tvrtki Rimac automobili.

– Zanima me ulaganje u električne bicikle, azijsko je tržište idealno za to i globalna je povezanost nužna. Oduševili su me mladi i sposobni ljudi u toj tvrtki koji su inovatori, stručnjaci i žele ostati u svojoj zemlji. Jako to cijenim. Hrvatska ima potencijala, izvrsne tvrtke i profesionalce. Iznenadio me podatak da izvan zemlje živi jednak broj vaših državljana, gotovo pet milijuna ljudi. Na njih bi itekako trebalo računati, važni su zbog mogućnosti širenja tržišta i globalnog povezivanja.

Osim tvrtki s naprednom tehnologijom Tenga zanimaju mogućnosti ulaganja u hrvatski turizam, o čemu je razgovarao s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem.

– Hrvatska ima predivnu obalu, velike mogućnosti, ali nedovoljno iskorištene jer nema dovoljno hotela ekstravisoke klase. Trebala bi se više orijentirati na luksuzni turizam, na resorte u kojima su sobe tisuću dolara, jer ima potencijala za takve goste. Zato sam u Dubrovniku predstavio prestižan brend vila sa sedam zvjezdica Hanging Gardens, jedan od najprestižnijih lanaca koji postoji na Baliju. Azijski turisti velik su potencijal i zato bi o tome ozbiljno trebalo razmišljati. Dubrovački župan izrazio je spremnost za pomoć u potencijalnom ulaganju na području županije. Sudjelovat ću i na sljedećemu Međunarodnom investicijskom forumu u Dubrovniku – iznosi Teng.

19. travanj 2024 12:01