Preporučeno
StoryEditor

Snimka pokazuje da Marić nije diskutirao o HBOR-ovom kreditu Agrokoru

13. Srpanj 2017.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj objavila je snimku sjednice Nadzornog odbora, održane 20. prosinca 2016. godine, na kojoj se odlučivalo o odobrenju kredita društvima Zvijezda d.d., Ledo d.d., Jamnica d.d. i PIK Vrbovec d.d.

>>> HBOR objavio audio zapis sporne sjednice NO-a

Snimka započinje izlaganjem ministra financija Zdravka Marića koji okupljene obavještava o točki 4. dnevnoga reda, a koja se odnosi upravo na zahtjev za dodjelom kredita četirima kompanijama koncerna Agrokor. Bez šireg obrazloženja, Marić je uvodno rekao:

- Ja ovdje moram napomenuti kolegama da, osobno, kada dođe prijedlog odobrenja društva iz koncerna Agrokor, ja se suzdržavam iz diskusije i odlučivanja. Tako je bila praksa i u prošlom mandatu, čini mi se da je tada bilo Belje u pitanju, rekao je Marić.

U nastavku sjednice, Marić ne sudjeluje u informiranju članova nadzornog odbora o zahtjevu ovih kompanija. O detaljima zahtjeva za kreditiranjem prisutne obavještavaju predstavnici stručnih službi iz HBOR-a, koji su željeli ostati anonimni. A evo što je na sastanku prezentirano:

>>> Plenković: Priča u Nacionalu je reciklaža; Marić: Nisam lagao!

- S obzirom da se radi o zahtjevima za obrtna sredstva, nije potrebno neko široko objašnjavanje investicije, s obzirom da se radi o četiri najjače tvrtke koncerna Agrokor. Mislim da ćete zajedničko izlaganje bolje shvatiti.

Jamnica, PIK Vrbovec, Ledo i Zvijezda javili su nam se za kreditiranje obrtnih sredstava. Ukupno je za sva 4 društva zahtjev bio 50 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti - rečeno je na sastanku. U daljnjem obrazloženju također je rečeno i kako je ‘zaduženost tih kompanija zapravo je vrlo niska, iako se zapravo mora gledati u sklopu cijelog koncerna, s obzirom da su sve te firme sudužnici po svim plasmanima vezano na zaduženja koncerna Agrokor‘.

Nakon obrazloženja, otvorena je rasprava, a pitanje o jamstvima za kredit imala je ministrica gospodarstva Martina Dalić. Željela je znati detalje.

Dalić: - Zalozi su na proizvodnim pogonima PIK Vrboveci i ove tri nekretnine. Jamstva Pika, Zvijezde i Leda..

HBOR: - To je sudužništvo. Uvezali smo sve četiri kompanije.

Dalić: - Predsjednika (ili vlasnika?) ..koncerna niste tražili za jamstvo?

HBOR: - Jesmo. Jesmo. On je sudužnik.

Dalić: - On je sudužnik? Ali nigdje nije naveden?

HBOR: - Naveden je. Kao sudužnik jedan je naveden. Sve smo ih naveli i iskrižali. Svi su svima sudužnici.

Dodajmo i kako je na kraju sastanka, kada je uslijedilo glasovanje, Marić ostao suzdržan i nije odlučivao o kreditu Agrokoru.

Cijeli audio zapis sjednice HBOR-a možete poslušati ovdje.

Marić: Morao sam reagirati, blati me se tjednima

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio kako tjednima traje konstantno blaćenje i obezvrjeđivanje njega osobno i njegova rada kao ministra financija, te da je ovih dana prijeđena granica nakon čega je morao reagirati.

-Tjednima već traje jedno konstantno blaćenje i obezvrjeđivanje mene osobno i mog rada kao ministra financija, kazao je Marić.

-Trpio (sam) sve udarce, ali kad netko prijeđe granicu, jučer sam reagirao, dodao je.

Marić je, naime, u srijedu zatražio javnu ispriku bivšeg kolege u Vladi Slavena Dobrovića zbog njegove izjave vezane uz odlučivanje o kreditu HBOR-a tvrtkama koncerna Agrokor te je najavio da će u protivnom biti primoran pokrenuti tužbu zbog klevete i uvrede.

Dobrović je dan ranije kazao da se Marić izuzeo od glasovanja na sjednici NO HBOR-a na kojoj se krajem prošle godine odlučivalo o 48,3 milijuna eura vrijednom kreditu tvrtkama iz sastava Agrokora, ali da je ostalim članovima sugerirao da bi se kredit trebao odobriti.

-Nije mi drago izgovarati takve riječi, ali morao sam reagirati. Jer optužbe da sam, a sada možete i sami provjeriti, detaljno obrazlagao tu točku, odgovarao na pitanja i praktički sve vodio i sugerirao da se odluka donese, jednostavno nisu istinite, rekao je Marić.

>>>Zdravko Marić bio je upoznat sa situacijom u Agrokoru

Na pitanje hoće li tužiti Slavena Dobrovića, odgovorio je kako je jučer sve rekao na tu temu te kako je snimka danas u interesu javnosti objavljena.

HBOR je u četvrtak objavio snimku dijela sjednice na kojoj je donijeta odluka o odobrenju kredita tvrtkama iz sastava Agrokora.

Na pitanje kako komentira ideju o povratku HZZO-a u državnu riznicu kazao je kako je to tema otvorena neki dan u Saboru za vrijeme rasprave o izvršenju državnog proračuna za 2016. te da se u ovom trenutku o tome treba još razgovarati i analizirati.

-Na temi zdravstva imamo jako puno posla Činjenica je da postoje visoke obveze, fiskalne, financijske bilo bolnica bilo HZZO-a, dakle dugovi koji neće nestati preko noći, rekao je Marić i dodao kako je važno baviti se rješavanjem tih problema i time da se oni više ne nakupljaju.

Ustvrdio je da su sanacije u prošlosti, koliko god imale dobru namjeru, uglavnom išle da prihodnu stranu proračuna zdravstva i nisu problem u potpunosti uklonile.

>>>Z. Marić traži javnu ispriku Dobrovića za ‘bezočne laži’, u suprotnom će ga tužiti za klevetu

-Dakle, potrebno je napraviti temeljitiji zahvat a onda ćemo otvoriti i pitanje HZZO-a . Znate da je stav Ministarstva financija uvijek bio, i mojih prethodnika, da to nije bila dobra odluka, dodao je.

29. travanj 2024 02:07