Preporučeno
StoryEditor

Stranka Pametno u svome proračunu više bi izdvojila za školstvo, smanjila broj službenika i broj općina

23. Kolovoz 2016.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Stranka Pametno predstavila je svoju projekciju trogodišnjeg državnog proračuna, što bi, smatraju, trebale prije izbora učiniti i ostale stranke, jer  bi to bilo fer prema građanima. Tendencija stranke Pametno je rasteretiti poduzetnike i reformirati javnu upravu i teritorijalni ustroj, a poseban naglasak dati znanosti i školstvu.

Kako to ostvariti, iznijeli su Maja Vehovec, potpredsjednica stranke i tajnik Ivica Puljak. Vehovec je naglasila kako je teško napraviti proračun za prijevremene izbore zbog kratkog roka, a njihov je trogodišnji proračun zadan zakonskim okvirima i odražava političku viziju stranke. Gospodarski rast, jasan porezni sustav, fiskalna prilagodba i višak u proračunu za 2019., glavne su smjernice na kojima treba djelovati, a u Pametnom predlažu niz mjera, od kojih je najjača teritorijalna reforma kojom bi se smanjio broj županija i općina i smanjenje broja državnih službenika.

- Smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, smanjivanje mase plaća u BDP-u, smanjenje materijalnih rashoda, blago povećanje socijalnih transfera, smanjenje potpora i pristojbi – istaknula je Vehovec. Ona bi postavila novi porezni sustav s dvije osnovne stope – porezom na dohodak i dobit uz smanjenje stope PDV-a s 25 na 22,5 posto. Poduzetnike bi se rasteretilo smanjenjem administrativnih pristojbi, a prihodi proračuna rasli bi zbog boljeg korištenja EU fondova. Proračun će u 2017. biti težak 118 milijardi kuna s rastom na 123, odnosno 125 milijardi kuna do 2019. godine. Rashodi za plaće zaposlenih u javnom sektoru smanjili bi se s 25 na 24 milijarde kune, a za milijardu bi pale i razne subvencije te materijalni rashodi. Kako smanjiti broj službenika, u Pametnom se nisu konkretno domislili, osim što predlažu sustav ocjenjivanja I vrednovanja koji bi eliminirao loše, a protežirao dobre kadrove. Cilj im je da na jednog umirovljenika ide manje od jednog službenika, a dosadašnji je trend jedan na jedan.

Gospodarski rast od 3,3 posto do 2019. dovelo bi do proračunskog viška od 0,3 posto BDP-a, uz planirani rast prihoda države od 1,9 posto i pad rashoda od 2,5 posto. Ukidanjem 1000 nameta, smanjit će, kažu u Pametnom, parafiskalne namete za milijardu kuna u tri godine.

Teritorijalni reustroj na pravili bi tako da bi 556 općina smanjili na stotinjak urbanih centara, a 21 županiju na njih 5. Kriterij za opstanak općina bi bila njihova samoodrživost. Puljak priznaje da je to dugoročan i zahtjevan posao, za koji treba dva mandata, kako je istaknuo. Od industrije bi poticali ICT sector.

Puljak je nositelj liste u I. izbornoj jedinici, a Maja Vehovec je iza njega. Nisu zadovoljni ni s jednom od dvije velike stranke, jer im je bitna vjerodostojnost.

Autori: Sanja Mikolčević Petrušić i Nikolina Oršulić

29. travanj 2024 03:40