Preporučeno
StoryEditor

Sve se to čini suludo: Francuski nezavisni egzorcisti zarađuju do 12 tisuća eura mjesečno

31. Listopad 2017.

U Francuskoj buja zanimljiv biznis čiji su glavni akteri potencijalno pravi ‘prodavači magle‘. U toj je zemlji sve veća potražnja za uslugama freelance istjerivača duhova i loših energija iz njih samih, ali i njihovih životnih prostora. Naravno, egzorcisti orno priskaču u pomoć uz ‘simboličnu‘ naknadu, tako da osim zloduha često vrlo učinkovito iscijede i novčanik klijenta. No, klijenti su zadovoljni, tako da se samoprozvanim egzorcistima usmenom predajom biznis poput požara širi, piše The Economist.

- Crkva je veoma dugo zanemarivala egzorcizam unatoč velikoj potražnji javnosti. Postoji stotinjak svećenika s licencom za egzorcizam u Francuskoj, prema podacima Međunarodne udruge egzorcista čije se sjedište nalazi u Rimu. No, većina ih je neaktivna. Stoga se pojavljivalo sve više nezavisnih ‘operatera‘, objašnjava Alessandra Nucci, talijanska novinarka koja piše o katoličkim temama.

>>> Vražja enigma: Dešifrirano pismo iz 17. stoljeća koje je napisala redovnica ‘opsjednuta’ Sotonom

Otac Georges Berson, jedan od dvoje egzorcista u Parizu i regiji Ile-de-France, izjavio je kako odradi 50-ak seansi godišnje te kako se on i njegovi kolege mogu nositi s oko 2,500 takvih zahtjeva godišnje.

Ne postoje službene statistike o egzorcizmu u Francuskoj, ali i francuski svećenici su u razgovoru za BBC potvrdili kako broj ‘egzorcista‘ raste.

- Mnogo je prijevara. Mnogo se ljudi pretvara da su pravi egzorcisti i za svoje usluge traže velike svote novca, ali crkva za tu uslugu ništa ne naplaćuje, kaže dominikanac Ange Rodriguez. Taj 81-ogodišnji službeni egzorcist iz dijeceze u Lyonu tvrdi kako je porast potražnje nastao tijekom posljednjih deset godina.

Unosane intervencije

Freelance egzorcisti naplaćuju 900 i više eura kako bi klijente oslobodili zla i otklonili s njih zle čini. Naravno, samoj intervenciji prethodi savjetovanje na kojem se dobije neloša šuška od 50 eura. Potom, kada se odredi koji bi ritual bio najučinkovitiji u toj situaciji, njegovo se izvođenje naplaćuje između 900 i 1500 eura, piše BBC Capital.

The Economist je opisao ritual jednog freelancera iz te branše. Naime, njegova se intervencija za uklanjanje ‘zla‘ iz jednog stana u bogatoj pariškoj četvrti sastoji od šetnje s viskom kojim procjenjuje koliko je prostor spreman za promjene, potom zapali svijeću uz recitaciju iz priručnika za egzorciste. Zatim blagoslivlja svaku prostoriju vodom u kojoj je otopljena jeruzalemska sol uz neizostavno bajanje. Sat vremena takvog rituala donese mu zaradu od 155 eura. Tijekom tjedna loše energije ‘oslobodi‘ tri do četiri stana i u prosjeku jednu osobu. Najkontamiranija područja su, prema njegovu iskustvu, Paris, Lyon i Francuska rivijera. Tom samoprozvanom egzorcistu posao se rascvjetao krajem 2015. nakon terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji.

>>> VIDEO: ‘It’ – Nakon 44 godine Egzorcist izgubio titulu najprofitabilnijeg hororca

Nezavisni egzorcisti specijalizirali su se za posebna područja, tako se online može naručiti stručnjak za egzorcizam farmi, skidanje crne magije s malih poduzetnika, ali i za otpuštanje ‘loših valova‘ (ta ceremonija stoji svega 500 eura). Jedan se egzorcist pohvalio kako se klijentima bavi 15 sati dnevno te mu se mjesečni prihod tijekom plodnog razdoblja penje i do 12 000 eura prije oporezivanja.

Zašto raste potreba za istjerivačima duhova

Što se to dogodilo u proteklih deset godina da su usluge istjerivača duhova postale toliko potrebne? Jedan dio takvih trendova uzrokuju sadržaji masovnih medija koji šire ideju o postojanju egzorcista i tako stimuliraju potražnju. Jedan od recentnih primjera popularizacije egzorcizma je Foxov serijal Egzorcist. Svakako, trend potpomaže i činjenica da se ne mora mnogo tražiti osobu koja će vas spasiti loših duhova, crne magije i čini jer je egzorcista sada moguće naručiti online. Također, tu je i deficit službenih licenciranih egzorcista. No, marketingaši dobro znaju kako je usmena predaja ipak najbolja preporuka koja pokreće lavinu potražnje.

- Sve se to čini suludo, ali samo vjerovanje u promjenu može pomoći da se ona i osjeti, kaže klijentica egzorcista iz priče koji je ritualom doveo zrake sunca ponovno u njezin stan.

07. svibanj 2024 19:37