Preporučeno
StoryEditor

Svi proračuni županija do kraja godine na internetu

08. Rujan 2016.

Četiri županije – Primorsko-goranska, Istarska, Međimurska i Šibensko-kninska – do kraja rujna stavit će kompletne proračune na web da budu dostupni svim građanima koji će tako moći vidjeti kako se upotrebljava njihov novac. Dio je to projekta ‘Otvoreni proračun‘ Zajednice županija i njezina partnera koji vodi obradu podataka, poduzeća Coin. Planira se da će do kraja godine sve županije imati otvorene i dostupne proračune na internetu, što će potaknuti kompetitivnost među županijama i povećati njihovu učinkovitost.

Županije su prošle godine od ukupno 3,77 milijuna kuna najviše izdvojile za obrazovanje i zdravstvo te socijalnu zaštitu, ukupno 56 posto proračuna.

– To jasno pokazuje da u skladu sa svojim mogućnostima županije prepoznaju prioritete lokalne zajednice, naglasio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Sredstva za jedinice lokalne i regionalne samouprave u 2015. smanjena su u odnosu na 2014. za čak 1,7 milijardi kuna. Najviše je smanjeno prihoda od poreza i prireza na dohodak, što je posljedica izmjene Zakona o porezu na dohodak.

– Izmjenom tog zakona najviše su oštećene županije jer se može pretpostaviti da su gradovi i općine taj gubitak djelomično nadomjestili povećanjem stope prireza, što županije ne mogu, komentira Pauk.

Inače, župani, bez obzira na stranačku pripadnost, sa strepnjom prate predizbornu kampanju jer najveće stranke najavljuju nova smanjenja poreza na dohodak, što će biti još jedan udarac lokalnoj samoupravi.

28. travanj 2024 22:10