Preporučeno
StoryEditor

U Bluesun hotelima jede se ekološki uzgojena junetina i teletina

17. Prosinac 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Kada je Jako Andabak, nakon lova po obroncima Bilogore, nabasao na selo Mali Grđevac, potpuno napušteno i nenaseljeno mjestašce, rodila mu se ideja kako da iskoristi taj netaknuti kutak prirode i pretvori ga u modernu farmu, za uzgoj goveda, francuske mesne pasmine "charolais". Tako je 2012. godine, nakon što je iz Francuske uvezao prvih 150 grla, s radom započela eko farma, koja posluje u sklopu tvrtke Sunčane livade.

>>>Sunce koncern: U Bizovačke toplice Jako Andabak namjerava uložiti još pedesetak milijuna kuna

- Bio sam u lovištu kod svojeg prijatelja generala Milana Ćuka i on je, zapravo, "krivac" što smo krenuli u to. Istovremeno, poslovnim sam izazovom i prilikom smatrao pokušati uzgojiti charolais, prema uzgojnom principu krava-tele. Dakako, želja mi je da većinu proizvoda koje koristimo u gastro i eno ponudi naših hotela, vino, meso i sir, ponudimo iz vlastitog uzgoja - istaknuo je većinski vlasnik Sunce koncerna, u čijem su portfelju i Bluesun hoteli, Jako Andabak.

Ta farma, četiri godine kasnije, broji preko 500 grla cijenjene pasmine i glavni je opskrbljivač junetinom 13 hotela grupacije Bluesun.

Pod vodstvom pravnice Mice Obradović, energične žene i dugogodišnje Andabakove suradnice, ta farma, četiri godine kasnije, broji preko 500 grla cijenjene pasmine i glavni je opskrbljivač junetinom 13 hotela grupacije Bluesun.

Francuska pasmina

- Stručnjaci s Agronomskog fakulteta pomogli su nam, u početnoj fazi, da uspješno započnemo uzgoj te francuske pasmine goveda. Farma u Malom Grđevcu posjeduje certifikat o ekološkoj proizvodnji, a ta je vrsta uzgoja goveda za meso iznimno zahtjevna. Uzgajamo po principu krava-tele, naša su grla većinu godine na livadi, a telad konzumira samo majčino mlijeko i ispašu. Obroke našim kravama i bikovima, pripremamo uz pomoć stručnjaka. To znači kako u mesu koje proizvedemo nema, primjerice, soje, kortikosteroida ili antibiotika. Već iduće godine, osim junetine, u Bluesun hotelima nudit ćemo i teletinu iz ekološkog uzgoja - rekla je na predstavljanju projekta u hotelu Kaj, u Mariji Bistrici, upraviteljica farme Mica Obradović.

farma Sunčane livade pokriva čak 48 posto potreba hotela za junetinom.

Dakako, uspjesi poput ovog ne dolaze preko noći. Međutim, osiguran plasman robe, u ovom slučaju vrhunskog junećeg i telećeg mesa, uvelike pomaže da farma poput ove, kojoj u Hrvatskoj nema pandana, stane na noge. Naime, farma Sunčane livade pokriva čak 48 posto potreba hotela za junetinom, a cilj je da taj udio već iduće godine iznosi 75 posto.

- Svi naši proizvodi, bilo da je riječ o mesu, siru ili vinu, isključivo su ekološki. Ugodno sam iznenađen činjenicom da su naši gosti iznimno pozitivno reagirali na meso naše proizvodnje te da ga smatraju vrlo cijenjenom namirnicom - kaže Andabak. Farma, koja se prostire na 500 hektara zemlje, i dalje će se širiti. Kako bi dosegnuli još više ekološke standarde, valja osigurati najmanje 2 hektara slobodne površine po grlu. Osim toga, valja osigurati i znatne količine kukuruzne silaže s ekoloških površina. To, kao i cilj da postanu referentan centar za uzgoj rasplodnih goveda pasmine Charolais, dugoročni su ciljevi sedmeročlane ekipe farme Sunčane livade. Istovremeno, u Bluesunu ističu kako će i dalje nastojati spajati zelenu i plavu Hrvatsku, nudeći najbolje od hrvatske proizvodnje, stranim i domaćim turistima.

Suradnja s OPG-ovima

- Bluesun hoteli kontinuirano surađuju s hrvatskim OPG-ovima, jer, mišljenja smo, ako im mi to nećemo otkupljivati, tko će? - rekao je direktor nabave Bluesun-a Damir Baković.

>>>Andabak: U prvoj fazi ulaganja u Bizovačke toplice 45 milijuna kuna

- Kada našim ljudima osigurate plasman robe, oni to doista znaju cijeniti. Iako ponekad OPG-ovi nisu u mogućnosti pratiti sve zahtjeve, po pitanju količine i distribucije robe, zajednički pronalazimo rješenja. Osim suradnje s proizvođačima hrane, nije na odmet spomenuti i da se, kada je u pitanju opremanje naših hotela, također nastojim izabrati najbolje proizvođače, od proizvodnje namještaja do tekstilne industrije- poručuje Baković.

Meso iz ekološkog uzgoja Sunčanih livada bilo je dostupno za degustaciju u hotelu Kaj. Gastronomi, koji su pozvani da ocijene kvalitetu, nisu se mogli odlučiti - rump steak, T-bone ili biftek, doista je bilo teško odlučiti..

19. travanj 2024 04:21