Preporučeno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Novi bankarski poredak - Société Générale kupnjom Zabe postao bi najjači, a OTP s 8. skočio na 4. mjesto

12. Listopad 2016.

Hoće li talijanska banka UniCredit prodati svoju perjanicu Zagrebačku banku, pitanje je na koje u ovome trenutku ne možemo dati egzaktan odgovor. No da se nešto kuha u talijanskom loncu, itekako je vidljivo. Početkom listopada, 84,47 posto dionica Zabe ‘prebačeno‘ je iz Austrije u Milano, iz UniCredit Banka Austria u UniCredit Italia.

Istodobno, pojavila se i informacija da bi četiri hrvatska šoping-centra mogla dobiti nove vlasnike. Branimir centar, Point, Portanova i City Colloseum našli su se na tržištu u sklopu velike prodajno-naplatne ofenzive koju je talijanski UniCredit pokrenuo u svojim regionalnim članicama jer opako mu nedostaje kapitala. Iako četiri centra nisu u vlasništvu Zabe, navodno su dio kreditnog portfelja koji teško naplaćuju i žurno ga se žele riješiti.

Ako je informacija o prodaji Zabe točna i ako bi novi vlasnik postao francuski Société Générale, to bi moglo biti jedno od najvećih preslagivanja hrvatskoga bankarskog tržišta u povijesti. Ako bi francuska banka zaista preuzela Zabu, morala bi, zbog tržišnog udjela, prodati Splitsku banku.

Prema neslužbenim informacijama, novi čelnik SG-Splitske banke Yves Lallemand, koji je na tom mjestu prije nepunih mjesec dana u tišini, bez ikakve medijske pozornosti naslijedio André-Marca Prudent-Toccaniera, svojim zaposlenicima i top menadžmentu rekao je da nije došao u Hrvatsku prodavati banku. Doduše, nije rekao ni da nije došao u Hrvatsku kupovati banku. No bez obzira na to, hrvatskom bankarskom tržištu vrlo vjerojatno slijedi veliko preslagivanje. To je prilika i za ostale banke, poglavito PBZ.

tablica

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 19:35