Preporučeno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Zdravko Marić porezima oživio prodaju stanova

30. Studeni 2016.

Ministar financija Zdravko Marić potaknuo je tržište nekretnina prije nego što je planirao. Predloženom poreznom reformom kojom bi se od 2017. snizio porez na nekretninu s pet na četiri posto i istodobno ukinulo oslobođenje od plaćanja poreza za prvu nekretninu potaknulo je mnoge građane na raniju kupnju prvoga stana. Iako bi se uvelo plaćanje poreza na sve kupljene nekretnine (nove, stare i one prve), predlaže se i model prema kojemu bi država iduće godine subvencionirala pola rate tijekom četiri godine. Podsjetimo, nacrt zakona predviđa subvencije za pola mjesečne rate četiri godine za sve građane koji kupe novu ili rabljenu nekretninu. Dva bi limita bila uključena u taj program - mogu se prijaviti mlađi od 45 godina i stan mora biti jeftiniji od 100.000 eura.

Agencije imaju sve više upita, pravne službe u bankama zatrpane su zahtjevima za kredite, a prava eksplozija tržišta očekuje se prije Božića. Naime, 31. prosinca posljednji je dan kad će kupci prve nekretnine biti oslobođeni poreza na promet od pet posto. Od Nove godine svi će plaćati četiri posto.

Prema nekim izračunima, na kredit od 100.000 eura na rok otplate od dvadeset godina u idućoj bi godini novi vlasnici platili porez od 4000 eura. Ako bi se uključili u novi program subvencionirane rate, tijekom četiri godine država bi im platila 15.660 eura, što znači da bi novi vlasnici stana nakon četiri godine bili u plusu 11.660 eura. Međutim, u neobranom grožđu našli su se svi oni koji žele kupiti prvu nekretninu koja je skuplja od 100.000 eura. Ako se promatra prosječna cijena četvornog metra u cijeloj Hrvatskoj (podaci za prvu polovinu godine), riječ je o 1451 euru. U Zagrebu je ta prosječna cijena malo viša – 1517 eura za kvadrat. Podijeli li se 100.000 eura, što je maksimalni iznos subvencije koja bi mogla vrijediti iduće godine (iako nitko ne zna točno kad će taj zakon stupiti na snagu), s prosječnom cijenom kvadrata u Zagrebu dobije se stan od 65 m2 . Svim obiteljima koje imaju jedno dijete i možda razmišljaju o drugome, takav stan nije dugoročno rješenje. To su stanovi koji u pravilu imaju najviše dvije spavaće sobe, a svima koji bi željeli trajno riješiti smještaj to nije dovoljno. Sada su porezna pravila takva da oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu vrijedi do 50 četvornih metara toga stana za onoga koji kupuje, još 15 m2 vrijedi za bračnog druga, dodatnih 15 m2 za jedno dijete itd.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 00:12