Preporučeno
StoryEditor

Upisom u ovaj Registar trgovci vas više neće smjeti zvati niti slati poruke

28. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Registar za potrošače "Ne zovi" te izrada aplikacija e-pravo puta i e-glavni projekti, neke su od glavnih novosti koja će sljedeće godine zahvatiti područje elektroničkih komunikacija, izvijestila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (Hakom).

Uspostavom Registra za potrošače "Ne zovi", pretplatnicima telefonskih usluga omogućit će se upis njihovih brojeva u Registar, čime ih trgovci koji se bave prodajom i promidžbom putem telefona više neće smjeti nazivati ili slati SMS/ MMS poruke. Početak usluge očekuje se u drugoj polovici 2016. godine, a cilj je povećati zaštitu korisnika elektroničkih komunikacija, poglavito starijih osoba, koje su se pokazale najranjivijom skupinom potrošača u slučajevima daljinske prodaje i promidžbe.

Tijekom 2016. nastavlja se i Hakomov program digitalizacije poslovanja te će započeti izrada dviju novih aplikacija usmjerenih jednostavnijem, jeftinijem i bržem rješavanju zahtjeva građana ili tvrtki: e-pravo puta i e-glavni projekti.  Sredinom 2016., Hakom u  okviru svojeg Interaktivnog GIS portala planira objaviti podatke o odašiljačima mreža pokretnih komunikacija i televizijskim odašiljačima čime će javnosti biti dostupni osnovni podaci o radijskim postajama na zemljopisnoj podlozi, što će olakšati i ubrzati pristup informacijama. Istodobno će započeti  provjera ispunjenosti obveza povećanja brzina pristupa internetu na minimalno 30 Mbit/s kod ciljanih korisnika obuhvaćenih Hakomovim  programom potpora kao što su mnoge školske i zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

Tijekom iduće godine u planu je i donošenje odluke o veleprodajnim cijenama operatora sa značajnom tržišnom snagom, temeljenih na rezultatima ažuriranih troškovnih modela. Regulatorna agencija namjerava i usklađivati propise vezane uz uporabu radiofrekvencijskog spektra čime će za pojedine frekvencijske pojaseve biti moguće proširenje postojećih usluga (npr. mreža pokretnih komunikacija ili drugih mreža radijskih komunikacija). Nastavlja se rad i na pripremi za prelazak na zemaljsko odašiljanje TV signala u DVB-T2 tehnologiji te na oslobađanju "druge digitalne dividende".  Hakom najavljuje i nastavak rješavanja problema u prijemu televizijskog signala zbog smetanji iz Italije.

- Ukoliko talijanska strana ne bude slijedila odredbe i rokove iz propisa koje je donijela posljednjih mjeseci, nakon upornih pritisaka s hrvatske strane, Hakom će i nadalje  inzistirati na rješavanju tog problema putem međunarodnih institucija i Radne grupe za prekograničnu koordinaciju pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije, stoji u priopćenju Hakoma.

29. travanj 2024 08:05