Preporučeno
StoryEditor

Velika pobjeda EU u sporu oko subvencioniranja Boeinga

28. Studeni 2016.

Masivna podrška Sjedinjenih Američkih Država proizvodniji Boeinga 777X krši međunarodna pravila o trgovini, ocijenilo je današnje izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Vijeće je potvrdilo da je odluka SAD-a iz 2013. godine da produlji porezne olakšice za Boeing do 2040. godine u opreci s prijašnjim odlukama WTO-a. SAD je također diskriminirao strane opskrbljivače uvjetujući porezne olakšice korištenjem krila domaćih proizvođača.

- Današnja odluka WTO-a je važna pobjeda za Europsku uniju i njenu zrakoplovnu industriju. Vijeće je pronašlo da su dodatne masivne subvencije u iznosu od 5,7 milijardi dolara koje je federalna država Washington osigurala Boeingu strogo nezakonite. Mi od SAD-a očekujemo da poštuje pravila, podrži pravedno natjecanje i subvencije povuče bez zadrške - rekla je u komentaru izvješća europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström.

Ovo je druga odluka povezana s američkim subvencioniranjem Boeinga. Mjere koje je preispitivao isključivo ovaj slučaj dosežu iznos od 5,7 milijardi dolara i sada su od strane WTO-a prepoznate kao ilegalne. Ovo je prvi put u povijesti Airbus/Boeing parničenja da je vijeće WTO-a zaključilo kako je jedna od strana u sporu dozvolila potpuno zabranjene potpore koje diskriminiraju strane proizvođače. Od WTO-a se očekuje da u proljeće 2017. godine objavi izvješće o još jednom dugotrajnom slučaju, ono će potvrditi razmjere američkih potpora Boeingu koje nisu kompatibilne s pravilima WTO-a, piše u priopćenju Europske komisije.

26. travanj 2024 22:23