Preporučeno
StoryEditor

Velika smjena: Novi menadžeri za novo vrijeme u državnim i privatnim tvrtkama

15. Listopad 2016.

U sjeni velike političke smjene na Gornjemu gradu koja je kulminirala konstituiranjem novoga Sabora u petak i izglasavanjem Plenkovićeve vlade idućeg tjedna, ovih dana događaju se i velike promjene u biznisu. Ekipa na odlasku, tehnička, iz Banskih je dvora dirigirala smjenama na čelu dviju državnih tvrtki. Smjene  Davora Čovića u Narodnim novinama (umjesto kojega je imenovan Svebor Marion) i Anđelke Bunete u Fini (imenovan Dražen Čović) nisu bile neočekivane. Čudo je što se nisu dogodile prije. Sad, na kraju mandata, pokazuju svu nesposobnost dogovaranja i odlučivanja prethodne vladajuće garniture.

Došlo je vijeme smjena i u privatnom sektoru. Mario Henjak ‘naslijedio’ je na čelu Sberbanka Andreu Kovacs-Woehry, koja odlazi u Beč. I druga, veća banka, koja bi mogla postati i najveća – o čemu opširnije pišemo nekoliko stranica dalje – ima novog šefa, Yvesa Lallemanda, umjesto Andre-Marca Prudent-Toccaniera. A onda su ovoga utorka nove šefove dobile još dvije velike tvrtke: Croatia osiguranje – Adrisova čovjeka od povjerenja Damira Vanđelića umjesto prijelaznog rješenja Sanela Volarića – i Pevec – najvećeg dioničara Juricu Lovrinčevića umjesto Darka Šketa, koji je kao stečajni upravitelj spasio tvrtku, a sad je postavljen za Lovrinčevićeva savjetnika.

Ovi primjeri pokazuju da nas čeka bogata jesenska berba menadžera. Mnogi su ‘dozreli’, iz više razloga. Državni menadžeri strepe, kao i pri svakoj smjeni vlasti, i nastavljaju život u fazi iščekivanja i neodlučivanja, koja traje još od lanjskih izbora. Privatni sektor pak dovodi nove ljude za novo vrijeme, menadžment prilagođava vlasničkim odnosima, partnerskim interesima i kompanijskim ambicijama. Sportskim rječnikom, postavlja napadače na mjesto defenzivaca. Jedni su dobro odigrali bunker u recesiji, a drugi bi trebali donijeti rast. I zato ove smjene samo najavljuju nov trend u biznisu.

29. travanj 2024 16:42