Preporučeno
StoryEditor

Vijeće Europskog parlamenta: CETA će uništiti poslove i treba biti odbačena

08. Prosinac 2016.

Trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade (CETA) će uništiti poslove u EU i treba biti odbačen, zaključilo je u četvrtak vijeće Europskog parlamenta (EP).

CETA je potpisan u listopadu nakon žestokih previranja i otpora na ulicama ili u parlamentima pojedinih zemalja poput Austrije ili Belgije. Očekuje se da će Europski parlament o sporazumu glasati u veljači iduće godine.

Parlamentarno vijeće za zapošljavanje je s 27 glasova za i 24 glasa protiv zatražilo da EP uskrati odobrenje sporazuma, citirajući istraživanja koja pokazuju da on vodi gubitku 204,000 radnih mjesta, izvještava Reuters.

Glavnu riječ i odgovornost u pregovorima oko CETA-e ima parlamentarno vijeće za trgovinu, no drugim je odborima dopušteno ponuditi gledišta.

Zagovornici sporazuma navode da će on povećati trgovinu između EU i Kanade za 20 posto i osnažiti europsku ekonomiju za 12 milijardi eura godišnje, dok su kritičari fokusirani na uvođenje mehanizma nadnacionalne arbitraže (ISDS) za koji tvrde da narušava nacionalni suverenitet i multinacionalnim korporacijama omogućuje da diktiraju ili utječu na politiku od javnog interesa.

28. travanj 2024 09:25