Preporučeno
StoryEditor

Vučić najavio mjere u Srbiji u povodu slučaja Agrokor

08. Travanj 2017.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u subotu da će Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da novac iz tvrtki koje su povezane u sustav Agrokora ne odlazi iz Srbije.

"Ovdje zasad nemamo probleme, ali nećemo da nam se pojave... Ne možemo i nećemo svi potonuti s ‘Agrokorom", izjavio je Vučić na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s tvrtkama koje opskrbljuju  Merkator S.

Vučić je djelatnicima tvrtke Merkator S koja posluje kao dio koncerna Agrokor poručio da mogu mirno spavati jer je Merkator u Srbiji "dobra tvrtka".

On je podsjetio da je u sustavu Agrokora u Srbiji zaposleno 12.000, od kojih je u "Merkatoru" 8900, dok su ostali u poduzećima Frikom, Dijamant i Mivela.

>>>SDP osniva krizni stožer za pomoć dobavljačima i radnicima Agrokora

Objašnjavajući da će Vlada i NBS pripremiti plan kako bi se onemogućilo da novac tvrtki iz sustava Agrokora ne odlazi iz Srbije, Vučić je rekao da će to biti dio potpore Vlade.

"Možemo uraditi i to bi bilo u okviru podrške vlade, kako da riješimo 102 milijuna dugoročnih kredita, a za druge tvrtke – vodit ćemo računa da novac ne odlazi van Srbije. Donijet ćemo još neke mjere dodatne zaštite", rekao je Vučić, naglasivši da potrošači i dobavljači trebaju imati povjerenja u Merkator S, te da skoro nema kašnjenja isplata poduzećima koja opskrbljuju Merkator S. Vučić je najavio i da će u nedjelju razgovarati sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom  "jer je za Srbiju važan odnos sa Slovenijom".

"Važno je da s njima postavimo zapreku prema svim problemima koji su u Hrvatskoj", naveo je Vučić u povodu slučaja Agrokor, ukazujući da "u Hrvatskoj Agrokor ima dug  dobavljačima od dvije milijarde eura", te da je to "teško riješiti". On je ustvrdio da su "srpski dobavljači najsigurniji, ali da Srbija ima druge rizike".

"Najveći izvoz u regiji imamo u BiH i imamo problem, jer je Konzum BiH izravno ovisan o onome što se zbiva u Zagrebu", rekao je Vučić.On je najavio i da će predočiti rešenje i za "Dijamant", "Frikom" i "Mivelu", ali je odbio govoriti o detaljima.

24. svibanj 2022 10:19