Preporučeno
StoryEditor

Zdeslav Matić: Ministarstvo gospodarstva završilo novu energetsku strategiju

14. Lipanj 2016.

Na prvoj panel raspravi 5. Liderove konferencije o energetici ’Energetska budućnost Hrvatske - kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske’ raspravljalo se o energetskoj budućnosti između sigurnosti opskrbe, zaštite okoliša i cijena. Raspravu je moderirao profesor Mladen Vedriš, a sudjelovali  su  predsjednik Uprave Končar Grupe Darinko Bago, pomoćnik ministra gospodarstva Zdeslav Matić,  predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, glavni ekonomist Društva INA-Industrije nafte Goran Šaravanja,  predstavnik RWE Hrvatska Karl Kraus, Ljubomir Majdandžić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te Hiroshi Tachigami predsjednik Marubeni Europowera.

Hrvatska treba prijeći na suvremene tehnologije i napraviti mix klasične i energije iz obnovljivih izvora

Tachigami je ovom prilikom ponovio kako Marubeni ne odustaje od ulaganja u Plomin C na ugljen, te tu investiciju smatra izuzetno bitnom za Hrvatsku. Plana B nema, tvrdi Tachigami.

Marubeni ne odustaje od ulaganja milijarde eura u Plomin C na ugljen

Darinko Bago smatra kako će izvoz energetike biti sve manji, dok potrošnja električne energije u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više pada.

– Hrvatska postaje svake godine sve više marginalna zemlja u energetskom smislu. Ono što joj treba jest stvaranje investicijskih fondova koji bi Hrvatsku na mapu trebali postaviti kao energetski hub – tvrdi Bago, te dodaje kako prilikom investicija ne trebamo biti autistični, već moramo razmišljati i o potrebama investitora.

– Energetika je preduvjet razvoja hrvatskog gospodarstva, no ona sama nema tu snagu da bude pokretač – smatra pomoćnik ministra gospodarstva Zdeslav Matić, a kao glavni razlog tome vidi slabe državne institucije.

– Upravo je danas Ministarstvo završilo dokument koji se bavi ključnim pitanjem razvoja energetika -  dodaje.

Jukić je izjavio da se HEP-ova strategija u svakom trenutku nadopunjava, budući da je takav i energetski sektor.

– DO 2023. HEP će uložiti 3 milijarde kuna u revitalizaciju hidroelektrana - izjavio je Jukić, te dodao kako se priprema i rekonstrukcija operatora distribucijskog sustava.

Kraus vidi Hrvatsku kao glavnu platformu za širenje te tvrtke prema susjednim državama, a Šaravanja je izjavio kako će glavne sljedeće investicije INE  biti fokusirane na poboljšane postojećih postrojenja i projekata.

– Investicije su rizične i nepredvidljive, a u ovom sektoru one su uvijek dugoročne – elaborirao je Šaravanja.

- Hrvatska, kada govorimo o energetskom sektoru, mora početi pametnije razmišljati. Naša budućnost je u razvoju solarne energije. Tako fotonaponske sustave treba razvijati i održavati, a tu se može stvoriti i do 10.000 novih radnih mjesta- zaključio je Majdandžić.

Otvorena Liderova konferencija o energetici

17. travanj 2024 16:19