Bar code
StoryEditor

Čačić je ipak nezamjenjiv

16. Studeni 2012.

Kada je sreća je okrenula leđa Radimiru Čačiću, nasmiješila se ujedinjenim medijskim lešinarima. Svi oni koji svoju čitanost, gledanost i klikanost pokušavaju povećati na principu ‘što gore - to bolje‘, došli su na svoje.

Da presuda iz Mađarske nije stigla u srijedu, da je došla samo koji dan kasnije i da je Čačić nakon slijetanja na zagrebački aerodrom sazvao konferenciju za novinare na kojoj bi govorio o rezultatima posjeta hrvatske gospodarske delegacije Kataru, jedva bi se na nju odazvalo par redakcija. Uostalom, zajedno s Čačićem i cijelim nizom predstavnika hrvatskih tvrtki, u Kataru je bio i izvjestan broj hrvatskih novinara. Čuli smo i pročitali njihove impresije iz aviona, kada se doznalo da će Čačić ići u zatvor, ali što je Čačić postigao u Kataru, osim što su zabilježili da je domaćinima slikovito objašnjavao značenje svog imena, u njihovim je medijima objavljeno na kapaljku.

Novinari koji su bili u Kataru vjerojatno su računali na to da će njihovi urednici imati više sluha za katarske priče preko vikenda, kada u medijima ima više mjesta za revijalne sadržaje. Ovog vikenda će sve biznis priče, međutim, biti izbačene, jer sav raspoloživi prostor i vrijeme treba posvetiti generalima Gotovini i Markaču. I Čačić i Katar su već medijska prošlost.

Kaže se da nema nezamjenjivih. To je točno. Ali isto tako je točno da jednog Radimira Čačića ne može zamijeniti samo jedan čovjek. Kada je HNS ispretresao sve svoje raspoložive kadrove, jedino što je mogao učiniti je bilo da Ivana Vrdoljaka povuče s mjesta ministra graditeljstva i predloži ga za Čačićeva nasljednika u Ministarstvu gospodarstva. Svaka čast Vrdoljaku. No, problemi koje u ovih 11 mjeseci nije uspio riješiti čovjek bikovske snage i karaktera, goleme volje i prilične količine vizije, kakav je Čačić, teško da će uspjeti bilo kome drugome. Mala je Vrdoljaku olakotna okolnost što je Čačić u svojih 11 mjeseci mnogo stvari počeo privoditi kraju.

Možda će čak Vrdoljak biti te sreće da ubere pokoji plod Čačićeva rada, ali, ruku na srce, hrvatsko je gospodarstvo s povlačenjem Čačića izgubilo mnogo više nego što je to većina spremna priznati.

28. travanj 2024 06:19