Bar code
StoryEditor

Krajnje je vrijeme da netko upali svjetlo

21. Studeni 2013.

Kada se nad gospodarstvom nadviiju tamni oblaci, cijelo društvo tone u crni mrak. Upravo se to događa u Hrvatskoj. Crnilo pritišće sa svih strana. U nemogućnosti da se realiziraju kao dobro plaćeni radnici, uspješni poduzetnici, priznati intelektualci, dobri đaci, ambiciozni studenti... ljudi traže neka druga životna područje gdje mogu zadovoljiti potrebu za bilo kakvim djelovanjem.

Ako im je onemogućeno raditi, ako ne mogu sebi i svojoj obitelji osigurati bezbrižnu egzistenciju, moraju naći nešto drugo s čime će se zabavljati i na čemu će trošiti svoje frustracije. Na nesreću, onih kojima je životna svrha manipulirati takvima, uvijek ima dovoljno. A sada ima i dovoljno bijesnih i nezadovoljnih kojima se može lako manipulirati, bilo zbog ćirilice, bilo zbog definicije braka u Ustavu, bilo zbog neke treće bedastoće koja će se pojaviti a netko će je dignuti na pijedestal nacionalnih interesa.

Što je najgore, crnilo se nad Hrvatsku nadvilo u vrijeme kada bi bilo logično da se nebo nad zemljom zarumeni od novog poleta. Ušli smo u Europsku uniju, pridružili smo se najmoćnijoj ekonomskoj asocijaciji na svijetu. Što se dogodilo, zašto Hrvatska umjesto u prosperitet 21. stoljeća hrli u srednjovjekovni mrak?

Dogodilo se da su na naplatu stigle sve greške koje su u posljednja dva desetljeća radile političke elite na vlasti, a da aktualna vlast nije dorasla tome da to riješi. Industrija je prethodno razorena, radna su mjesta nestala. Znači da treba revitalizirati industriju kako bi se ponovno otvorila nova radna mjesta. No, na polovici mandata sadašnje Vlade nema još ni industrijske strategije, a kamoli operativnih planova za njezino provođenje, a kamoli konkretnih mjera za poticanje investicija u industriji.

Građevinski je sektor uništen krizom, deseci su tisuća građevinskih radnika ostali bez posla. Znači da treba oživjeti taj sektor, no, provjerena formula prema kojoj je to uspio učiniti cijeli niz europskih zemalja, energetska obnova zgrada, na polovici mandata ove Vlade nema još ni ‘m‘ od modela po kojem se to može u relativno kratkom roku pokrenuti. Transport i prijevoz raspolaže s više kamiona nego vozača. Oni su dobili otkaze jer nemaju što prevoziti. Mogu kod kuće mirno komentirati izjave političara kako Hrvatska ima savršenu geostratešku poziciju da bude most između istoka i zapada. Kada im to dosadi ne preostaje im drugo nego krenuti u žestoku raspravu oko ćirilice i definicije braka.

A kada jednom zemlja potpuno utone u crni mrak, izlaz se više neće ni vidjeti. Krajnje je vrijeme da netko upali svjetlo.

29. travanj 2024 23:44