Bespuća gospodarske zbiljnosti
StoryEditor

Za investiciju na 10.000 hektara Orešković mora najprije porazgovarati s ministrom Romićem

31. Ožujak 2016.

Na jučerašnjoj je sjednici hrvatske vlade premijer Tihomir Orešković rekao kako postoji investitor koji želi investirati u Hrvatsku, ali mu treba deset tisuća hektara zemlje u Slavoniji. Zato će dva dana boraviti u Vukovaru i razgovarati o tome s lokalnim vlastima.

No, kako je prenio tportal riječi vlasnika Žita Marka Pipunića, teško će se naći takva površina u jednom komadu jer bi je odmah Žito, a (vjerovatno i Agrokor) kupio. Dakle, može o tome razgovarati premijer Orešković s lokalnim vlastima, no njemu je prava adresa zapravo Zagreb. Ne samo zbog toga što tamo ima dosta državne zemlje i što je država ta koja daje zeleno svjetlo kome zemlju dati u najam (prije je to bila lokalna uprava), a kome i eventualno prodati; Zagreb je prava adresa upravo zbog onog što je Pipunić i rekao – nema toliko zemlje u jednom komadu.

Zato bi premijer Orešković morao što prije ozbiljno sjesti s ministrom poljoprivrede Davorom Romićem i dogovoriti kako što prije krenuti u komasaciju, odnosno zamjenu poljoprivrednih površina na način da vlasnik svoju rascjepkanu zemlju na nekoliko mjesta zamijeni sa susjedom i tako okrupni zemlju. To nije nimalo lak posao i neće se uraditi preko noći, ali komasacija je jedan od ključnih uvjeta za veće investiranje u poljoprivredi i nadamo se da su toga svjesni i premijer Orešković i ministar Romić.

No isto tako se nadamo da osluškuju poduzetnike koji imaju što za reći kad je u pitanju poljoprivreda. Nedavno je Lideru intervju dao predsjednik Uprave Agrofructusa Denis Matijević koji je upozorio da smo sve projekte u poljoprivredi do sada radili stihijski, bez dubljeg plana i analize što će nam projekti donijeti. Zato ćemo i ovom prilikom podsjetiti na šest strateških točaka koje hrvatska poljoprivreda mora imati da bismo u budućnosti postali važni na europskoj poljoprivrednoj karti. To su slijedeće točke: a) nadogradnja Strategije razvoja hrvatske poljoprivrede, b) regionalizacija poljoprivrede, c) navodnjavanje, d) prilagodba zakona i podzakonskih akata regulativi EU, e) komasacija poljoprivrednog zemljišta i f) porezni sustav.

Dakle, Matijević kao jednu od ključnih točaka spominje komasaciju, jer bez nje, kao što je rekao Pipunić, nema ni investicija, a kamoli onih u kojima se potražuje deset tisuća hektara. Ali isto tako valja upozoriti premijera Oreškovića i ministra Romića, ako se odluče i sjednu za stol da dogovore ove promjene i da iza toga stoji hrvatska vlada, onda bi bilo dobro da razmisle i o ovih preostalih pet točaka, jer bez njih komasacija neće imati efekat koji očekujemo.

28. travanj 2024 01:31