Stavovi
StoryEditor

Davor Nađi: Možda se dogodi čudo, pa neka stranka ili koalicija isporuči kvalitetan program

02. Kolovoz 2016.
Piše:
Davor Nađi

Ovih dana je već krenula neslužbena izborna kampanja. Predsjednica je raspisala nove izbore za 11. rujna. I show je opet počeo. Političari opet mogu raditi ono što najviše vole i što im najbolje ide, a to su izborne kampanje. Iako kampanja formalno još nije počela, realno je ona u punom jeku. Koalicije se slažu ili raspadaju, a „programi“ se kuju.

I sada se vjerojatno pitate zašto sam napisao „programi“ (sa navodnim znakovima). Razlog takvoj formulaciji je da bi možda za to bolji naziv bio lista želja ili smjernice. Jer kada bi gledali ekonomske programe svih stranaka, ispalo bi da svi imaju više-manje slične ciljeve. Svi oni kažu da će potaknuti gospodarski rast, smanjiti nezaposlenost, vratiti život na selo, ojačati poljoprivredu (zanimljivo ribare se više i ne spominje), smanjiti zaduženost države, potaknuti demografsku obnovu, zaustaviti odlijev mozgova, smanjiti poreze, itd. u nedogled… Drugim riječima, teči će med i mlijeko, a Hrvatska će biti jedna od najbogatijih zemalja svijeta (dobro, tako nešto je rekla predsjednica države, a ne predsjednik neke od stranaka).

Stoga, kada sve to sagledamo, jedino gdje se stranke razlikuju su neka svjetonazorska pitanja koja se tiču tradicije, obitelji, ravnopravnosti među spolovima i sl. No nedavna kriza je naučila ljude da je i ekonomija bitna, pa im je sve manje dovoljno da im se kaže što se želi postići. Birači danas, više nego ikad prije, žele znati KAKO će se postići ciljevi koje stranke obećavaju, te kojim konkretnim mjerama i u kojem roku. Stranke koje na tom području iznjedre najkompletnije planove na vrijeme i uspiju ih jasno iskomunicirati biračima, mogle bi jako profitirati. Međutim, to je malo vjerojatno jer čak i ako neka stranka iznese takav plan, medijima je puno interesantnije prenositi negativne vijesti i (potencijalne) afere. Za sada smo vidjeli naznake planova nekih stranaka, ali to je još uvijek daleko od dovoljnog.

Prema svemu navedenom, možemo zaključiti da s obzirom na kratku kampanju, stranke teško da će imati vremena jasno komunicirati programe (čak i ako ih imaju programe napisane dovoljno konkretno), te će se više koncentrirati na negativnu kampanju što je i medijima znatno privlačnije. Dakle, i dalje ništa novo. Uz prigodnu poruku biračima: Više sreće drugi put. Ili petnaesti put, da ne budemo preoptimistični…

A možda se dogodi i čudo, pa neka stranka ili koalicija pozitivno iznenadi, i isporuči kvalitetan program. Osobno bih volio u programu vidjeti uz svaki postavljeni cilj navedeno kojim mjerama i u kojem roku će se to postići, koliko će to koštati i koji su izvori financiranja. Također, volio bih vidjeti podjelu na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, kako bi u startu bilo jasnije što se može očekivati da će biti realizirano tijekom mandata vlade, a što će se pokrenuti i nastaviti u mandatu sljedeće vlade. Vjerujem da će do službenog početka kampanje svi izaći sa svojim programima, pa ćemo vidjeti na čemu smo.

26. travanj 2024 15:39